Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Portfolyo
    • Yazılar
    • Hakkımda
  • HİZMETLER
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Ev tipi animasyon stüdyosu

Ev Tipi Animasyon Stüdyomuzu Kuralım

Tarih: 2014-06-17
Kategori: Animasyon Günlüğü

“Kararlıyım azimliyim, topladığım bilgilerle, evimi animasyon stüdyosuna çevireceğim.” diyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazıda, profesyonel stüdyolar kadar olmasa da güzel işler çıkarmak için küçük bir bütçe ile edinilebilecek cihazları ve yazılımları anlattım. Tavsiyelerimi daha iyisini buldukça ve yorumlar geldikçe güncellemeyi düşünüyorum.

 

Başlıklar / Contents

  • 1. Animasyon Stüdyomuz (Odamız)
  • 2. Donanım (Gereken Cihazlar)
    • 2.1 Rendering PC’si
    • 2.2 Çizim Tableti
    • 2.3 Ses Sistemi
    • 2.4 Kamera
  • 3. Yazılım (Gereken Programlar)
    • 3.1 Tasarım için 2D Yazılımlar
    • 3.2 Tasarım için 3D Yazılımlar
    • 3.3 Animasyon ve Video Düzenleme
    • 3.4 Ses Düzenleme
  • 4. Kitaplar ve Çizim Malzemeleri
    • 4.1 Kitaplar
    • 4.2 Çizim Malzemeleri  

1. Animasyon Stüdyomuz (Odamız)

Stüdyomuzu kendimiz kuracağımız için topladığımız her öğe birbirinden farklı olacağı için çıkacak ürün de kendine özgü olacaktır.

 

2. Donanım (Gereken Cihazlar)

2.1 Rendering PC’si

Bu kısma uygun bir bilgisayar modeli önermek imkansız. Bu işin uzmanı olan teknopatlara danışmak en doğrusu. Ben de kendi cihazımı toplarken onlara danıştım. Kimse uzmanı olamaz, her şeyin uzmanıyım diyen kendinin cahilidir aslında, bir bilene danışmak en iyisi. teknopat.net sitesinde her ay güncellenen, ihtiyaca ve bütçeye uygun sistem önerileri bulunmakta. Adamlar, sayfanın yorum kısmında soruları şaşırtıcı bir sabırla cevaplıyorlar, beni bile cevapladılar yani, o derece.

Not: Rendering PC’leri üst düzey oyun PC’lerinden pahalı olur, bunu unutmayın.

Evet, yukarıda gördüğünüz üzre monitör iki tane ve inanın alıştıktan sonra yetmez oluyor, hele ki After Effects’te layer sayısı arttıkça üçüncü bir ekranda videoyu göstertme ihtiyacı duyuyorsunuz ki kaldığınız yeri kaybetmeden neyi anime ettiğinizi görün. Övünmek gibi olmasın bozuk LCD ekranımı tamir ettim de çift ekran çalışma şansına eriştim yoksa zordu o iş.

2.2 Çizim Tableti

https://www.instagram.com/p/9BaEUSvSwS/?taken-by=serdicim

Wacom Intuos 5 Small benim tercihim. Wacom’dan şaşmayın. Dijital tasarım yapan tüm üstatların çoğu bunu kullanıyor. Örneğin: idolüm, aşkım, çizgisine hayran olduğum kadın Lois van Baarle de bu tableti kullanıyor <3. Kendi portresini yaptığı bu videoda marifetini görebilirsiniz. Disney’e de freelance destek veriyor. Takibe başlayın derim.



Tabi olay tabletle bitmiyor. Yani başarı donanımdan değil, bireysel emek, gayretli çalışma ve yetenekten gerektiriyor. Kadın ayrıca kişisel sayfasında, kendisine sıkça sorulan sorular hakkında özel bir sayfa yapmış. Dijital tasarım işiyle uğraşanlara güzel tavsiyeleri var: http://loish.net/faq/

2.3 Ses Sistemi

Profesyonel müzisyen değilim, hatta müzikten teknik anlamda anlamam desek yeridir; fakat cihaz ve tasarımdan anlarım. Planım da ev tipi bir animasyon stüdyosu kurmak olduğundan ses kaydı da yapmak gerekiyor. Bu bağlamda profesyonel bir ses mühendisinden yardım aldım. Hoca, bana koca bir alınacaklar listesi sundu; ancak sorun şu ki çok fazla profesyonel ekipman vardı ve teknoloji sürekli gelişiyordu. Ayrıca PC’m yeni olmasına rağmen IEEE 1394 Firewire bağlantısı desteklemiyordu. Siz de profesyonel bir ses mühendisine gittiğinizde önereceği reçete şöyle olacaktır:

Harici Ses Kartı: M-Audio M-Track (418 TL)
Midi Klavye: Akai MPK mini  (250 TL)
Kulaklık: Sennheiser (59 TL)
Mikrofon Ortam Kayıt: Zoom H1 (292 TL)
Mikrofon Ses Kayıt: Samson C01 (284 TL)
Mikrofon Shotgun: Rode Videomic (415 TL)

Bu yolundan gitmem gerekirse öncelikle bir Firewire kartı almam gerekecekti böylelikle harici ses kartını buradan idare edecektim ve tüm cihazlar bu karta bağlanacaktı. Fakat bi dakka ya! Başka bir yolu yok mu? Bunların hepsi pahalı cihazlar.

İşte USB mikrofonları bu araştırma sırasında keşfettim. Mantık şuydu USB mikrofonlar ses kartını içinde barındırıyor. Dolayısıyla sesi hemen işleyip dijitale çeviriyor ve kayıpsız olarak USB ile bilgisayara aktarıyor. Ayrıca üzerinde kulaklık girişi de var. Dolayısıyla ses gecikmeye uğramadan doğrudan kulaklığa yansıyor. Harici ses kartından,  firewire kartından ve kablo fazlalığından kurtulacaktım.

Not: Bundan daha ucuz bir çözüm ise bilgisayarın ses girişine bağlayacağınız bir dinamik mikrofon olacaktır. Para yoksa o da olur, meseleyi büyütmeyin.

Ses sistemi

Araştırdım ve insan sesi için Samson G-Track USB Mikrofon, ortam kayıdı için Zoom H1’de karar kıldım. Şimdilik işe yarıyorlar. Örneğin Dünyanın En Tuhaf Mahluku filminde lamba açıp kapama sesini Zoom H1 ile, gaz bulutu sesini ise kendi sesimi kullanarak G-Track ile kaydetmiştim.

Dijital ses hakkında Türkçe’deki en iyi kaynak ise Ufuk Önen’in, Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri kitabı. Eğer klip işine girecekseniz lazım olacaktır.

Not: Mac yerine benim gibi PC kullanıcıları USB mikrofondaki gürültüyü azaltmak için ASIO4All driver‘a ihtiyacınız olacak. Eğer bu driver olmasaydı G-Track’ı geri satacaktım, aman dikkat. Bu driver + USB mikrofon + Ableton üçlüsü bulduğum en optimum çözüm.

2.4 Kamera

Dijital Video ile Sinema

Motion Capture olayına daha girmedim ama yarı profesyonel bir kameraya her zaman ihtiyacınız olacaktır. Benim önerim şu sıralar sürekli kampanyaya giren Canon EOS 600D, 18MP kamerası ve 1080 video çekim gücüyle hem amatör hem de profesyoneller için fiyat performans oranı ve bütçesiyle en makul çözüm. (1200 TL) Bu kamerayla klip çekilebiliyor ama harici pil aparatı ve Class 10 hızında bir hafıza kartı istiyor. Ek olarak: Gorillapad Tripod, EOS 600D Uzaktan Kumada olsa iyi olur.

Fakat tabii kamera olmazsa olmaz değil buna en ucuz çözüm cep telefonu kamerası, misal biz ilk filmimiz “Sopalıadam ve Çetesi“ni 2005 yılında “web cam” ile çekmiştik.

 

3. Yazılım (Gereken Programlar)

3.1 Tasarım için 2D Yazılımlar

Bu konu hakkında ayrıntılı bir yazı zaten yazmıştım, yukarıdaki başlığa tıklarsanız okuyabilirsiniz. Özet geçmek gerekiyorsa. Photoshop, Illustrator size başlangıç için yetecektir. İlerleyen zamanlarda Sketchbook , Manga Studio gibi programlarla farklı tarzlar deneyebilirsiniz. Yelpaze geniş.

3.2 Tasarım için 3D Yazılımlar

Bu konu hakkındaki ayrıntılı yazı için yine yukarıdaki linke tıklayabilirsiniz. Özet geçersek, öncelikli tavsiyem Maya, alıştıysanız 3Ds Max de olur. Sonra ZBrush ile karakter tasarımında derinleşmeye doğru ilerleyebilirsiniz.

3.3 Animasyon ve Video Düzenleme

İhtiyar Koç GifEskiden Flash vardı, ama şimdi ToonBoom Harmony, Anime Studyo var. Fakat her durumda video düzenlemek için After Effects’e işiniz düşecektir. Premier de iyi diyorlar ama kullanmadım hiç. Benim kullandığım ise After Effects, şimdilik yetiyor. İhtiyar Koç animasyonu için After Effects yetmişti.

3.4 Ses Düzenleme

Tatava yapmayın. Ableton (PC, Mac) yükleyin ve geçin. Alternatifi QBase (PC) çok karmaşık. Ableton sadeliği ile beni kendine bağlamaya yetti. Misal: ihtiyar koç rap parçasını bu programla yaptım.

 

4. Kitaplar ve Çizim Malzemeleri

4.1 Kitaplar

Animasyon: Dünyadaki bu iş için en temel eser “Animator’s Survival Kit” türkçesi yok ama iPad uygulaması var. Verilen paraya değecek bir eser. Ben bunu temel alıyorum ancak Türkçeye çevrilmeye başlanan bir çok güzel kitap da yolda. Animasyonun kutsal kitabı gibi mesela.
Çizim: İnternette kendi kitabınızı bile yazabileceğiniz derecede binlerce kaynak var. Deviantart ve Behance takip edilmesi gereken siteler.
Ses: Ufuk Önen’in yazdığı, Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri kitabı bizim tüm ses bilgisi ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde arkadaşlar.

Not: Daha sonra bu konular hakkında ayrıntılı bir kitap listesi hazırlamıştım: Animasyon Kitapları, Grafik Tasarım Kitapları, Anatomi Çizim Kitapları ve Dijital Video ve Sinema Kitabı…

4.2 Çizim Malzemeleri  

Kağıt kalem olmadan kendiniz rahat hissedemiyorsanız, önce kağıt üzerinde düşünüp sonra dijitale geçmek bana daha uygun diyorsanız, en güzeli hâlâ gitmemişseniz bir çizim kursuna gitmeniz ve kara kalem ile “life drawing” çalışması yapmanız. Bunlarla yapacağınız taslak çizimler “sketch” size çok şey katacaktır ve bu süreçte öğrendikleriniz de aklınızda sorulara cevap vermeye başlayacaktır. Mesela 3 aylık kara kalem çizim kursu sonucunda elimdeki malzemeler bu şekli aldı. Kırtasiye ayrı bir dünya, sonu yok. Dijitalin hiç yok…

Çizim malzemeleri

Not: Ayrıca boya malzemeleri hakkındaki şu yazım biraz daha fikir verebilir.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Animasyon Filmleri Seyir Notları 2018Animasyon Filmleri Seyir Notları 2018
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme DersleriAlbert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • En İyi VR Sanal Gerçeklik Çizim, Tasarım, Modelleme ve Animasyon Uygulamaları - 2019En İyi VR Sanal Gerçeklik Çizim, Tasarım, Modelleme ve Animasyon Uygulamaları - 2019
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • En İyi Animasyon, Konsept Sanatı ve Görsel Efekt Yazılımları: Endüstri Raporu 2018En İyi Animasyon, Konsept Sanatı ve Görsel Efekt Yazılımları: Endüstri Raporu 2018
  • 2019 Oskar Adayı Kısa Animasyonlar ve Türkiye'deki Durum2019 Oskar Adayı Kısa Animasyonlar ve Türkiye'deki Durum

Etiketler: donanım

Yorumlar

  1. Hilal

    2015-07-24 ile 00:34

    Yorumlarınızı ve tüm yazılarınızı okudum, gerçekten tecrübelerinizi ufkunuz en açık bir şekilde anlatmışsınız, moralim biraz da olsa yerine geldi, çünkü ruh halim pek iyi değildi, gerçekten yazma tarzınız beni oldukça çekti, çünkü az önce sayfanızdan çıkmak üzereydim ama daha sonra yazınız beni çekmeye başlayınca durduramadım kendimi, siteniz çok hoş, yazım tarzınız ise inanılmaz derecede samimi, tam bir bloggerda olması gereken özellik, karşımdakiyle sohbet ediyormuşum gibi, umarım hayatta en iyi yerlere gelir, herşey gönlünüzce olur, iyi günler, bu arada yaptığım işi sevmeme ayrıyeten sebep olduğunuz için çok teşekkür ederim. İyi günler.

    Cevapla
    • Serdar A

      2015-07-24 ile 01:32

      Rica ederim, ayrıca yorumunuz beni çok mutlu etti teşekkürler :)

  2. Mustafa

    2016-01-10 ile 00:23

    Samson G-Track ne kadara aldın, öğrenebilir miyim? Ben mikrofonu ararken tesadüfen senin bloguna geldim. :) Masan ilham getirecek kadar başarılı ekipmanlardan oluşuyor.. İyi günler.

    Cevapla
    • Serdar A

      2016-01-10 ile 18:30

      Uzun zaman oldu hatırlamıyorum, ancak gittigidiyordaki en ucuz ama satıcı puanı iyi bir dükkandı aklımda bu kalmış.

    • Mustafa

      2016-01-17 ile 12:32

      Peki ağırlıklarını öğrenebilir miyim? Şuan satın aldım Almanya’dan akrabam gelirken yanında getirecek. Toplamda 2,1 kg çıkıyor. Bagaj hakkı sınırlı olunca ağır olanları el bagajı yapmasını isteyeceğim. Mikrofon ve kablolar hariç diğerleri tahminen kaç kg.dır. Özellikle en alttaki metal plaka. İyi çalışmalar.

    • Serdar A

      2016-01-17 ile 14:04

      Evde hassas terazim yok ama tahminen mikrofon + sapı + denge ağırlığı, 3 kilo civarındadır. Kutusu da ağır oradan da 1 kilo ekleyin.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (159)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (148)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (119)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (84)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (69)
  • Renk Teorisi: RGB - CMYK ile Geleneksel Kırmızı Sarı Mavi Renk Sentezi Farkı Nedir?Renk Teorisi: RGB – CMYK ile Geleneksel… (66)
  • Online Kitap Satış Siteleri Raporu: Okurlar ve Satıcılar içinOnline Kitap Satış Siteleri Raporu: Okurlar ve… (64)
  • En İyi 3D Tasarım Programları: Yeni Başlayanlar için 2016 DosyasıEn İyi 3D Tasarım Programları: Yeni Başlayanlar için… (53)

Seçme Yazılar

Tokyo Ghoul

Bir Animenin Kurgusal Anatomisi: Tokyo Ghoul İncelemesi

Animasyon dünyasının önemli bir ayağını “anime”ler (Japon animasyonları) oluşturur. Kült animelerden başlamak isterdim ama incelemeyi bu sefer yeni dönem serilerinden biriyle yapalım. Mesela Tokyo Ghoul (Tokyo Gûl) Neden? Çünkü animelerde olması gereken bir çok temel öğeyi barındırıyor. 

Ozgur Serdar Altunoglu © 2021

  • Türkçe