Geçmiş ustalara nazaran günümüz sanatçılarının teknik anlamda birçok eksiği olmasına karşın, eski ustaların aklının ucundan dahi geçemeyecek birçok da avantajımız bulunmakta. Bunların başında bilgisayar ve özellikle de sanal gerçeklik yer alıyor. Bu sayede gidemediğimiz yerlere gidebilir, deneyimleme şansımızın olmadığı yerleri deneyimleme fırsatı bulabiliriz. Tabi gerçeği gibi olmaz ama paramız buna yetiyor n’apalım. Bir uçak parasına SG (VR) teşkilatı kurabiliyoruz.
Bu yazıda konsept sanatçıları (ve diğer sanatçılar) için çok önemli bir veri kaynağı olan VR müzelerden bahsedeceğim. Türkiye’de yaşayan birinin kalkıp Floransa’ya, Kahire’ye, Paris’e gidip müzeleri ziyaret etmesi oldukça zor; fakat bu sanal müzeler sayesinde bir şekilde bu yerleri ziyaret etme şansı bulabiliyoruz.
Aşağıda sanatsal anlamda katkısı olacağını düşündüğüm sanal müzeleri sıraladım. Birçoğu Steam’de ve hepsi ücretsiz. (Ücretlileri ise ekonominin düzeldiği başka bir zamana gezerim umarım.)
Dreams Of Dali
Bu uygulamada Salvador Dali’nin belli başlı eserlerinin (Archaeological Reminiscence of Millet’s ‘Angelus’) üç boyutlu kompozisyonları içerisinde geziniyoruz. Eserlerin hepsi yok; ancak yeterince etkileyici olmayı başarmış bir çalışma.
Puanım: 8 (Keşke diğer eserleri de olsa.)
The Night Cafe: A VR Tribute to Vincent Van Gogh
Bu eser de Van Gogh’un resimlerinin oluşturduğu 3 boyutlu bir dünyada gezinme şansı sağlıyor. Tek kötü yanı ilerleme özelliği yeni kullanıcılar için “hareket bulantısı” (motion sickness) yaratabilir. Onu dışında başarılı bir tecrübe.
Puanım: 4 (Yeni başlayanlara “hareket bulantısı” yapıyor.)
Ayrıca Van Gogh’un hayatını anlatan animasyon filmini tavsiye ederim. Animasyon adına ciddi bir efor.
Nefertari: Journey to Eternity
Eski Mısır kraliçesi Nefertari’nin mezarının detaylı taranmış fotoğrafları ile oluşturulan sanal ortamda gezinme imkanı buluyoruz. Önemli görsellerin önünde ise İngilizce açıklamalar bulunuyor.
Puanım: 5 (Çünkü sadece bir mezar, piramitleri de isteriz.)
Master Works: Journey Through History
Bu sürümünde sadece dört adet tarihi yer mevcut:
- South Dakota, Rushmore dağındaki kayaya oyulmuş ABD başkanı büstleri.
- Yine ABD, Kolorado’daki kayaya oyulmuş Amerikan yerlisi şehri
- Peru, Peruvian Andes’teki İnka tapınağı
- Mortal Combat filminde gördüğümüz Tayland’ın eski başkentindeki Budist tapınağı.
Açıkçası sadece Tayland’taki tapınak keyif verdi. Türkiye’de çok daha güzel yerler var ama VR gezinti olanağı yok.
Puanım: 3 (Türkiye daha güzel)
Oika VR
İlk içeriği evrenin başlangıcından günümüze kadar 20dk’lık İngilizce küçük bir özet yapıyor. Oldukça beğendim. Diğer içerikleri ise paralı olma yolunda. Daha da geliştirilebilir.
Puanım: 8 (Cosmos belgeseli havasında)
The Body VR: Journey Inside a Cell
Mikro evrenin küçük motoru hücrenin yapısını anlatan 10dk’lık bir belgesel. Keşke daha uzun olsa diyorsunuz.
Puanım: 6 (İçerik az grafikler low poly.)
The OmniGallery
Gerçek bir sergide geziyormuş hissini ilk bu uygulamada yaşadım. Dünyanın en önemli eserlerini görme ve açıklamalarını dinleme şansınız var. Yarım saatten fazla zaman gerekiyor. Geliştirilmeye müsait. İşin güzel yanı müzedeki heykelleri 3D olarak tarayanlar sketchfab‘a da yüklemişler. En çok vakti bu müzede harcadım.
Puanım: 8 (Hareket bulantısı yapmasa iyiydi.)
The People’s House
Belgeselin adını “Halk evi” diye çevirebiliriz. Aslında ise 360 derece ve 3D olarak çekilmiş ABD başkanlık binası “Beyaz Saray”ı anlatan 20 dakikalık bir video. Barack ve Michelle Obama anlatımıyla güzel bir tanıtım olmuş. Fakat binayı zihnimde canlandıramadım. Belki de güvenlik sebebiyle öyle yapmışlardır. İşin güzel yanı Youtube’a da yüklemişler. Hükümet çalışıyor demek.
Puanım: 4 (Fikir güzel, içerik az, sadece video. Etkileşim yok.)
The Rougeau Gallery
Bir sanatçının kendi beğendiği eserlerden oluşturduğu müzeye güzel bir örnek. Aynı zamanda kendi eserleri için de özel bir galeri açmış. Navigasyonu yorucu olmasa keyifli bir gezinti olabilirdi.
Puanım: 5 (“Motion sickness” tüm keyfi öldürüyor.)
Smithsonian American Art Museum VR
İntel destekli çok kullanışlı ve akıcı bir arayüzü var. Eserler çok kaliteli ancak sadece üç salondan oluşuyor. Diğer salonlar açılmamış. Açılsa en iyisi olabilir.
Puanım: 6 (Navigasyon ve bilgilendirme iyi. Eser az.)
Unimersiv
SG eğitim platformları içinde en umut vadeden yapı olabilir. İçerik üreticileri kendi tasarladıkları sanal müzeleri buraya yükleyebiliyor. Fakat hareket problemleri var ve içeriklerin detayları profesyonel seviyede değil.
Puanım: 6 (Potansiyel var.)
Mona Lisa: Beyond The Glass
Leonardo’nun Mona Lisa eserini VR olanakları ile oldukça güzel açıklamışlar. Olay Louvre müzesinde geçiyor; fakat müzedeki diğer eserleri gezememek çok üzücü. Tüm eserler bu detayla anlatılsa gelmiş geçmiş en iyi sanal müze uygulaması olabilirdi.
Puanım: 7 (Keşke diğer eserler de olsa.)
The VR Museum of Fine Art
Gerçekten bir müze hissi yaratmak için ellerinden geleni yapmışlar. Sanal müzelerin bundan öte imkanları var. Örneğin Terra Cotta Army’nin koy hepsini, görelim ihtişamını. Onun yerine sadece bir parçasını koymuşlar. Heykeller oldukça başarılı; çünkü uzmanlar tarafında 3B olarak taranmış ve bağışlanmışlar. Resimler ise az.
Puanım: 7 (Atmosfer ve tema uyumu zayıf ama yine de gezilir.)
ObserVRtarium
Aya inen ilk araç, Apollo Uzay Roketi, ISS (Uluslararası Uzay istasyonu), Soyuz Modülü ve Ay Arabasını 3D modellerini evire çevire inceleme şansı veriyor.
Açıkçası bilgisayar oyunlarında daha detaylı mekanik simülasyonlar gördüğüm için keşke daha çok etkileşim olanağı olsa diyorsunuz.
Puanım: 5 (Çünkü BBC’nin hazırladığı Mission: ISS‘te çok daha heyecanlanmıştım. Güzel bir deneyimdi. Sanal müzelerden de bu deneyim hissini bekliyorum açıkçası.)
Şimdilik bu kadar iyi gezintiler.
Bir cevap yazın