Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
TEDx Tunalı

TEDxTunalı: Duyular ve İzlenimler – Bir Kültürel Ankara Etkinliği

Tarih: 2013-04-12
Kategori: Eğitim

Bir TED etkinliği olan TEDxTunalı‘nın Ankara’da yapılacağını duyduğumda anında başvurdum. İşyerim hiç bir sıkıntı çıkarmadan izin verdi, hatta eğitimden sayalım dediler kabul etmedim. Temkinliydim, çantamda iki elma, iki de poğaça vardı. Etkinlik Cermodern’deydi ve ilk defa gidiyordum. Sıhhiye metrosuna on dakikalık mesafedeydi. Tam zamanında geldim ve beni, uzun zamandır sürgün hayatı yaşamış, o ünlü su perileri karşıladı. Önce Yenişehir ve Kızılay meydanları ardında Hacettepe parkına sonra da Tandoğan meydanını sürülen bu melekleri, Cermodern’de su püskürtürken görünce içimi huzur kapladı. Sanırım artık güvendeler…

Ankara Hacettepe Su Perili Melekli Fiskiye
Cermodern Fiskiye Su Perileri

Tesise geldiğimde hiç bir afiş ve yönlendirici bir ibare yoktu. Yılmadan ilerledim, kalabalığı takip edip yolumu bulum. Sürüyü takip etmek bazen işe yarıyor. Listede adımı buldum ve çok onurlandım. Duyurunun yapıldığı ilk on günde 300’ü aşkın başvuru yoğunluğundan sonra davet edilen 100 şanslı kişiden biriydim. İş yerim de benimle gurur duyuyor olmalıydı.

 

TEDx Nedir?

TED, heyecan verici fikirleri paylaşmak üzere dünyanın önde gelen düşünürlerinin katıldığı yıllık bir konferanstır. “TED” geIeceğimizi şekillendiren üç kapsamlı konunun: Teknoloji, Eğlence, Tasarım’ın (Technology, Entertainment, Design) ilk harflerinden oluşur. Etkinliğin amacı herhangi bir disiplinle ilişkisi bulunan bütün fikirlerin ortaya konulmasıdır.

TEDx ise “paylaşmaya değer fikirler”in dile getirildiği yerel bir uyarlamadır. TED, kendi yerel etkinliklerini yapabilmeleri için TEDx’i uydurmuştur. TEDx ismindeki “x” bağımsız organize edilen TED formatına uyularak gerçekleştirilen etkinlikler anlamına gelir. TEDx etkinlikleri sadece yeni fikirler, ilham ve bilgilendirmenin özgür kılındığı ortamlar değil, ilham veren video paylaşımları ile de ünlüdür.

Bir TEDx etkinliği, TED konuşma videoları ve canlı konuşmalar sayesinde yeni fikirler, ilham veren tartışmalarla zenginleşen bir dünyayı yaşatır. TED bağımsız organize edilen bu etkinlikler için genel kılavuzluk hizmeti sağlamaktadır.

Peki, TEDxTunalı Nedir?

TED videolarına hiç rastlamadıysanız ted.com adresinden izleyebilirsiniz. Alanında uzmanlaşmış kişilerin kendi hayat tecrübelerinden yola çıkarak 18 dk’lık sunumlar gerçekleştirdiği bir etkinlik. O gün 12 konuşmaya tanıklık ettik. TEDxTunalı Ankara’daki ikinci TEDx etkinliği.  İlk yapılan TEDxAnkaraCitadel imiş. Onları hiç duymamıştım fakat videoları var bu iyi.

Türkiyedeki ilk TEDx olan TEDxReset ise İstanbul’da  dört senedir düzenleniyor. Neden haberimiz yok, keşke daha önceden bilseydik diye hayıflanıyorsanız üzülmeyin. Konuşmaların hepsi internete koyuluyor, bu nedenle işten güçten eften püften saçma kurallar yüzünden izin alamayanlar üzülmesin. Orada olmanın tek farkı atmosferi hissetmeniz ve çıplak göz ve kulakla bu güzel insanları temaşa etmeniz oluyor, tabi bunun keyfi başka.

“Beyninize kabul ettiremediğiniz bir şeyi vücudunuza yaptıramıyorsunuz.” Gizem Girişmen (Paralimpik Oyunlarda Türk Kadın Okçu) — TEDxTunali (@TEDxTunali) 12 Nisan 2013

 

TEDx Tunalı İzlenimleri

Sizinle en etkilendiğim yani ruhumda en çok karşılık bulan üç konuşmayı paylaşacağım. Diğerlerini zaten aylar geçtiği halde eklemedikleri youtube kanalından izleyebilirsiniz.

TEDxTunalı Gizem Girişmen

1. Gizem Girişmen

İlk konuşma paralimpik olimpiyat şampiyonumuz Milli Okçu Gizem Girişmen‘e aitti. Attığı oklarla hedefi, gülümsemesiyle de kalbimizi vurdu. Omurilik felci olmasına rağmen ruhuyla dimdik ayakta karşıladı bizi. Sadece izleyin.

2. Eşref Armağan

Bir diğer beni derinden etkileyen konuşmacı ise Ressam Eşref Armağan‘dı. Adamın kör olduğunu kendi söyleyince anladım. (Evet, böyle bir hayal dünyasında yaşıyorum.) Konumuz duyular, en çok kullandığımız duyu göz ve bu organ da onda yok. Ayrıca ressam!? Resmi nasıl keşfettiğinden başladı. Gölge, renk, perspektif konularını nasıl algıladığını anlattı ve anlatırken iç dünyamı altüst etti ve gitti. Eşref, Ankara’ya ve Dünya’ya bir armağandır. Onu çalışırken görmek muhteşem bir deneyimdi. Aşağıda ise TEDx konuşmasını izleyebilirsiniz.

3. Özlem Çevik

Özlem Çevik konuya Küçük Prensteki Baobab ağaçlarıyla girdi. Evrimden devam etti genetik araştırmalarda meyve sineklerine duymamız gereken minnettarlığı anlattı. TEDxTunalı’nın en başarılı ve en mütevazı konuşmasıydı. “Canlılar ikiye ayrılır: Hareketli ve Sabit.” derken verdiği pozu zaten bu yazının giriş görseli yaptım. Kafalaşma, yoğun nöral doku, duyu mesafeleri, maddeyi haber veren dokular, maddenin yerini haber veren dokular… Bir sürür önemli kilit sözcük. Beyinde duyu bölgeleri ile hareket bölgeleri ayrıymış.

Konuşmasının daha ayrıntılısını bulduğuma çok sevindim TEDxTunalı’daki konuşması bu bulduğum konuşmanın 20 dk’lık özeti gibiydi. Umarım bu karakterdeki tatlı biliminsanlarımız çoğalır her okulda her enstitüde rastlanır.

Konuşmalar hoşunuza gittiyse bu linkten diğer konuşmaları izleyebilirsiniz.

 

TEDxTunalı Etkinliği Özeti

TEDxTunalı Banner

TEDxTunalı Programını birkaç cümle ile özetlersek:

10:00 Açılış – Ü. Barış Urhan
TEDxTunalı Küratörü, yanı baş sorumlu gibi bir şey, sevimli bir insanı, program moderatörü, konukları tanıtan konuları bağlayan kişi. Ankara olarak ona bir teşekkür borcumuz var. Teşekkür ederiz Barış Urhan.

10:15 – 10:35 Gizem Girişmen “Okçuluk ve Konsantrasyon”
18 dakika içinde gönülleri fethetti gitti. Güçlü ruhu, olumlu gülümsemesi ve başarısı daim olsun.

10:40 – 11:00 Eşref Armağan “Bakmadan Gören Beyinin Sırrı”
Görmeden çizdiği resimlerle tüm salona resim dersi verdi. Gözlerim doldu öyle diyeyim.

11:05 – 11:25 Yard. Doç. Dr. Berna Tarı Kasnakoğlu “Satın alırken hislerinize kapılın”
Biraz ders havasındaydı. Okullardan gelen öğrenci tayfası için sıradan gelebilir belki ama ben bu şekil anlatıma da aç olduğum için hiç hayıflanmadım.

11:30 – 11:50 Zorunlu TED Videsou Gösterimi
Evde de izleyeceğiniz bir TED videosu, adam müzikten bahsediyor fakat mikrofon burnunda olduğu için nefes almasını sürekli işittik. Sanırım bu meseleye tek ben taktım. Benjamin Zander‘in konuşmasında bakalım siz takacak mısınız? (İşitmeden bahsedeceksen ses kaydı kalitesi önemli onu demeye çalışıyorum.)

11:55-12:25 Kahve Arası
Kahveler ücretsizdi ve herkes insancıl bir şekilde sıra olmayı bildi. Bu, konferansa nasıl seçkin kişilerin davet edildiğinin kanıtı:P

12:30 – 12:50 Pınar Kaftancıoğlu “Size bir masal anlatacağım”
Bir hanımağanın hayatla olan imtihanının özetini dinledik. Duyularla alakalı organik bir elma koklatsa ne bileyim yetiştirdiği bir sebzeyi gösterse iyiydi. Meyvenin sebzenin iyisini seçmeyi anlatmasını beklemekten kendimi alıkoyamadım. Fakat ilham vericiydi, Feminist Mutfak’ta bir ara tanıtacağım.

12:55 – 13:15 Prof. Dr. Hakan Gürvit “Yaratıcılık beyinde kısa devre gerektirir: Sinestezi”
Kaliteli bir hocadan kilit bir konuyu öğrendik ve bu araştırma ile ilgili beyin fotoğraflarını gördük. Sonraki konuşmalara da zemin oluşturdu.

13:20 – 13:40 Doç. Dr. M. Özlem Çevik “Duyuların ve dikkatin evrimi”
Konuşmalar içerisinde en sempati beslediğim hocaydı. Meyve sinekleriyle çalışan mütevazi bir bilimcinin tatlı konuşması.

13:45 – 14:05 Prof. Dr. Bülent Madi “Aşk beyinde nasıl oluşur?”
Zor konu seçmişsin hocam.

14:10-15:00 Öğle Yemeği
Evet, yemek de ücretsiz ve açık büfeydi, nedense aklıma “Cem Yılmaz Fundamental” geldi. Tatlıda gözüm kaldı.

15:05 – 15:25 Muzaffer Çorlu “Kulaklarımızla da mı “görüyoruz?”
Almanya’da 50 000 yıllık flüt bulunmuş. Neandertal flüt bizim yaradılışçı basında pek yer almasa da dünyada büyük yankı uyandırmış. Muzaffer Hocamın konuşması beynimizdeki ses bölgesini cazır cazır aydınlattı, çok keyifli bir sunumdu. Videosu yüklenmiş hemen aşağıda…

15:30 – 15:50 Prof. Dr. Dan Ariely “When expectations override our senses” 
Hoca gelememiş videosu gelmiş, altyazı da olmayınca uyudum. Aslında herkes de bu adamı merak ediyormuş. Türkçe konuşacak, aksansız temel bir İngilizce kullanacaksa veya simültane tercüme olacaksa bana uyardı zaten alkışlamadık video bu be.

15:55 – 16:15 Prof. Dr. Metin Yılmaz “Bir duyunun öğretileri”
İyi bir doktor. Tıpçılardaki o egoizim yoktu, nadir ve güzel bir özellik. Bir hekimin iki görevi vardır: 1. Hastalığı engelleme 2. Hastalığı tedavi…

16:20 – 16:35 Zorunlu TED Video Gösterimi
Yorum yok, evde de izlerdim, işten izin aldım ben ya,  insan görmek istiyorum. Fakat onlar ne yapsın TED lisansı almak için zorunluymuş iki video gösterimi. TED’in kaprisi böyle oluyor demek.

16:40 – 17:10 Kahve Arası
Kahve ve çay hâlâ ücretsiz.

17:15 – 17:35 Doç. Dr. Josef Parvizi “How we see faces with our brains”
Hocamız ta Stanford’tan gelmiş, yeni bulduğu yüz tanıma ile ilgili beyin deneyinin sonuçlarını bizimle paylaştı ve temiz İngilizce’sini gerçekten anladım, kaliteliydi.

17:40 – 18:00 Cihan İşbaşı “Reklamlar geliyor, hislerinizi koruyun”
Reklamların duyularımız üzerindeki boyunduruğundan olaya girdi. Bir sonraki konuşmaya zemin hazırladı.

18:05 – 18:25 Prof. Dr. Bülent Çaplı “Televizyon izleyecisini hisseder mi?”
“Reyting, TV karşısındaki kişi sayısıdır, kaliteli yayın yapma ölçütü değildir.” Bu adam bir sunum canavarı. İkinci sırada oturuyordum. Gür sesi uzun boyu ile sahneyi doldurdu, mikrofona bile ihtiyacı yoktu. İyi ki evde TV barındırmıyorum, dedim. Okula Hayır gibi bir de TV’ye Hayır diye bir kampanya mı yapsam?  Bunu dedirtti yani.

18:30 – 19:00 Kapanış Konseri: Türkiye Polifonik Korolar Derneği
TEDxTunalı Etkinliğini Müzikle kapatmak çok iyi oldu çok da güzel iyi oldu.

TEDxTunali Koro

Sonuç

TEDxTunalı’ya iyi ki gitmişim. Bilgiye aç dimağlar için tam bir ilaçtı. Güzel ağırlandık. Eksikleri vardı tabi; ama pişman edecek kadar değildi. Seneye de gelsin hatta seneye TEDxCebeci diye bir organizasyon yapasam mı diye düşündüm, şartları sağlarsam neden olmasın. Ardından TEDxSincan, TEDxKeçiören, TEDxİncesu hoba…

TEDxTunalı’nın da olduğu gibi diğer TEDx’lerinde kabul ettiği şartlar ise TEDx Rules linkinde yazıyor.  Biraz kaprisli ama genelde kuralları hümanist buldum: Sunumların disiplinlerarası olma zorunluluğu, konuşmacılara para ödenmemesi, konuklardan para alınmaması, bir sunumun 18 dakikayı aşmaması gibi. Sinirbozucu doğrusal aşırı uzmanlaşmacı anlayışlar bu kurallarla aşılıyor. TEDx etkinlikleri uzmanların değil, her daldan insanların ilham alacağı, yeni fikirler edineceği bir ortam sunuyor ve TEDxTunalı da bunu başardı. Ankara entelektüel tayfasını seviyorum.

Peki, Diğer TEDx Etkinlikleri

Yazının burasına kadar geldiyseniz zaten en yakın TEDx etkinliği ne zaman diye sormaya başlamışsınızdır. İşin ilginci önümüzdeki aylarda tam bir etkinlik patlaması yaşanacak. TEDx haritasından gelecekteki etkinlikleri takip edebilirsiniz. Bakın önünüzü de açtım. Alternatif bir eğitim olarak TEDx etkinliklerini çok yararlı, insancıl ve heyecan verici buluyorum.

İyi etkinlikler…

Other Articles / Diğer Yazılar
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak

Etiketler: Ankara, etkinlik, gezi

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (12)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

Wizard of Oz Remake - Ozart Design

VFS – Animation Concept Art 4. ve 5. Dönem Nasıl Geçti?

VFS ACA “Animation Concept Art” programındaki 4. ve 5. dönemlerin tamamlanmasıyla birlikte son dönemece de erişmiş olduk. Önceki dönemlerin yazılarını okuduysanız işte bu da sondan bir önceki halka. Bu yazıyı yazmak da Summer Break’e kısmetmiş.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe