Notalar ile renkleri birleştiren Rus ressam Kandinsky ile ilk olarak 2012’de “Kandinsky Effect” adlı post-modern bir caz grubu ile tanıştım. Yaptıkları müzik sanatçının 1923 yapımı “Composition VIII” adlı eserine o kadar uyum sağlamıştı ki klibi resim değil de müzik için hazırlanmış bir grafik çalışma olarak düşünmüştüm. Araştırdıkça gördüm ki Kandinsky ile müzik arasındaki bağ görünenden çok daha derinmiş.
Başlıklar / Contents
Soyut Animasyon
Soyut (abstract) animasyon, sinema açısından deneysel animasyonun veya filmin bir alt koludur. Soyut animasyonlarda konuşmanın olmadığı sesler ve ses efektleri kullanılır. Bu yazıda bahsedilen “soyut animasyon” kavramı, Kandinsky’nin soyut resim tanımlamasından yola çıkarak, nesnel olmayan, figüratif unsurlar barındırmayan animasyon türüne karşılık gelmektedir. Grafik tasarım açısından hareketli grafik (motion graphics, kinetic painting) türlerine dahil edilebilir. Özellikle logo videoları, reklam ve filmlerin intro’larında kullanılır. Müzik, renk, duygu gibi unsurlar esastır.
Soyut Animasyon Örnekleri
Kandinsky soyut resmin kurucusudur ancak soyut animasyonu deneme şansı bulamamıştır. Fakat ardında bıraktığı eserler üzerinde yapılan denemeler bu uyuma ne kadar yatkın olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Resim: Vassily Kandinsky, Composition VIII (1923)
Müzik: The Kandinsky Effect, Girl/Boy Song
Animasyon: Manu Meyre, 2010
Manu Meyre’nin animasyonunu ilk izlediğimde çok hoşuma gitmişti. Aynı kompozisyonun saat öğesi ön plana çıkaran başka bir yorumu daha var. Aşağıda Khronosabre adlı arkadaşımız buna “kinetic painting” demiş.
Animasyon: Khronosabre (?), 2008
Sanırım ardından bir moda başlamış ve “medya design” dahil tüm hareketli grafikçiler birer yorumlama yapmışlar. Aşağıdaki de Kore’nin güneyinden Eunsun Kim, Hongik University’den.
Animasyon: Eunsun Kim, 2015
Geçişlerin teknoloji ilerledikçe daha da yumuşadığını görüyoruz. Buraya kadar Ps (Photoshop), AI (Illustrator) ve AE (After Effects) yeterli. Fakat aşağıdakiler ise yorumun içine 3D teknolojisine de katmışlar. Şizofreni, tedirginlik, sevimlilik ve fantastik bir dünya olmuş. Listedeki en başarılı canlandırma projesi.
Animasyon: mofac & alfred
Aşağıdaki ise 3 boyutlu Kandinsky Komposizyon dünyasında geçen bir kısa film çalışması. Cinema 4D kullanılmış. Animasyon acemi işi gibi görülebilir fakat sizi animasyon bölümünden mezun edecek kadar başarılı. Çünkü yarım kalmayan bir konusu var. Render ve ışık sorunları zamanla halledilir.
Animasyon: pio2u (?), 2011
Kapanışı ise profesyonel bir animasyon ile yapalım. Renk paletini çok başarılı buldum.
Animasyon: Alexey Berezyuk, 2015
Wassily Kandinsky (1866-1944)
Kandinsky’i bu kadar önemli kılan şey, renklerin aynı notalar gibi psikolojik değerleri olduğuna inanmasıdır. Örneğin kırmızı onun için tiz bir boru sesini andırıyordu. Bu görüşlerden yola çıkarak “rengin müziği” üzerinde çalışmalarda bulundu. Aşağıdaki sergilediği resimle de “Soyut Sanat” (Abstact Art) olarak adlandırılan akımı da başlatmış oldu. Gerçi bu bile ressamın resimlerinin müzikli animasyonlara ve kumaş desenlerine bu kadar uyumlu olmasını açıklamaktadır.
“Soyut” sözcüğünü pek sevmeyen Kandinsky, “nesnel olmayan, figüratif olmayan” terimlerini önermiştir. Aşağıdaki 6 dakikalık video güzel bir tanıtımdır. Eserlerinin evrimsel değişimine dikkat. Kimse doğuştan soyutlamacı olmuyor. Sanatın performatif, yani sürekli değişen gelişen bir yanı olduğunu unutmayın.
Ressamın öldüğü 1944 Aralık ayında internet yoktu. Sanatçının en sevilen ve en etki bırakan eserleri son yaptığı kompozisyonları oldu. Sanatçı belli geometrik şekillerle bir müzikal bir uyum (harmony) arayışında olduğu her halinden belli oluyor. Devlet büyüklerimiz bunların da içine tükürür mü bilmiyoruz ama bu muhteşem eserlerdeki gizli canlılığı açığa çıkaracak teknolojiye, insanlık ancak yıllar sonra erişebildi. Artık bilgisayarlarımız var ve Kandinsky eserleri de başka bir boyutta yeniden canlanmış görünüyor.
Kaynakça
https://en.wikipedia.org/wiki/Abstract_animation
Gombrich, E.H. (2013). Sanatın Öyküsü (E. Erduran, Ö. Erduran, Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wassily_Kandinsky
http://www.wassilykandinsky.net
https://praxinoscope.wordpress.com/tag/soyut-animasyon
Bir cevap yazın