Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
ilk çizgi roman: William Hogarth - A Rake's Progress - Plate 6 - Scene In A Gaming House

Çizgi Roman Yapmak için Faydalı Şeyler Silsilesi

Tarih: 2015-11-24
Kategori: Çizgi Roman, Grafik Tasarım

Türkiye bilimkurgu çizgi romanları üzerine araştırma yaparken yakın dönemde umut verici gelişmelere tanık oldum. Bu yazıda çizgi roman yapmak isteyen arkadaşlara faydalı olacak giriş bilgisi niteliğinde siteler ve videolardan bahsedeceğim.

Son dönem Türkiye çizgi romanına güzel bir giriş yapmak için harika bir belgesel serisine denk geldim. Yönetmen Öner Biberkökü belgeselini Çizgi Roman Yolculuğu adlı Youtube kanalında paylaşıyor. Bu kalitede bir yapımın bir TV kanalında saatlerce reklamla bezenerek ucun ucun verilme şansı varken biz bunu Youtube’ta izleyebiliyoruz. Aşağıda ilk bölümünü gördüğünüz belgeselin tüm bölümlerini izlemenizi tavsiye ederim.

Belgeselleri izleyip isimleri not alıp cizgi roman eksiklerinizi temin ettikten sonra elimizde devam etmek için bol malzeme geçmiş demektir.

Bu arada Geekyapar’ın “Çizgi Roman Nereden Alınır?” belgeseli de güzel olmuş.

İlk belgesele konuk olan Devrim Kunter’in çalışmalarını araştırırken kahramangiller.com sitesinde kendi başına çizgi roman çıkartma serüvenini anlattığı bir yazı dizisine denk geldim. Bu linkte Devrim’in süreçle ilgili ilk yazısına ulaşabilirsiniz. “Adım Adım Çizgi Roman” başlıklı yazı dizisi aşağıda göreceğiniz gibi 10 adet makaleden oluşuyor.

  1. Ekoller: Comics (Amerikan), Fumetti (İtalyan), Frankofon (Belçika-Fransız ekolü), Manga (Japon)
  2. Karakter Yaratma Süreci
  3. Hikaye Türleri
  4. Senaryo Yaklaşımları
  5. Çizim Süreci
  6. Anlatım Teknikleri
  7. Yazılar, Balonlar, Fontlar
  8. Eleştiri: Mesleki Körlük, İnternet ve Kitle
  9. Baskıya Hazırlama: True Black, CMYK, tiff
  10. Kitabı Yayınlama

Şahsen hepsini bir çırpıda okudum geri dönüp bakılası bir çok önemli tavsiyelerde bulunuyor. Yazılarda Devrim Kunter, sık sık Seyfettin Efendi üretim sürecine değiniyor. Böyle öğretici bir yazı dizisinde gerçek bir uygulama projesinden yola çıkılarak anlatılması okuyucu için büyük avantaj.

Bu yazı dizisinin tek büyük eksiği çizim eğitimi olmaması. Bu konu için de yine internette bir çok kaynak mevcut. Türkçe olandan başlayalım. Anıl Çelikkaya‘nın çizgi roman yapmak isteyenler için hazırladığı Youtube kanalı güzel bir girişim.

Umarım devam eder. Çizgi roman gibi Türkiye şartlarında elit bir kesimin ilgi duyduğu bir konuda Türkçe eğitim kaynağı sıkıntısı mevcut. Bu yüzden yabancı kaynaklara bakacağız. Fakat İngilizce eğitim videoları da gözünüzü korkutmasın. Sonuçta felsefi bir teori değil de çizim anlattığı için söylenenlerden çok videolarda anlatılan ve sizin emeğiniz önemli. Tabii elinizin alışması için yakınınızdaki bir çizim kursuna gitmeniz sizin için çok daha iyi olur.

Ecnebilerden devam edeceksek en temelden Örümcek Adam ve diğer bir sürü karakterin yaratıcısı Stan Lee’den başlayalım. Marvel tarzı çizim yöntemini John Buscema ile birlikte anlattığı DVD’sine Youtube’da rastlamak mümkün. Konuşmaları anlamasanız bile görüntülerden olayı kavrıyorsunuz. Adamlar güzel anlatmış. Tabi bu ekol Amerikan (Comics) ekolü oluyor. Alet edevat biraz eski. Yıl 1988. Konu olarak da daha çok aksiyon sahneleri üzerinde durulmuş.

//www.youtube.com/watch?v=f3y6k_vk_Vg&index=1&list=PL0F7FDADE8F14973C

Bu eski videoların yenilere nazaran bir faydası var, binlerce dolarlık cihazlara ve yazılımlara ihtiyaç duymadan da bu iş hakkıyla yapılabilir olduğunu görüyoruz. Günümüzdeki çizgi roman teknolojisine örnek ise aşağıda, biraz şov gibi geldi öğretelim dememişler sanki.

Bu yazının en başındaki siyah beyaz William Hogarth görseline dönersek. Levent Cantek’in “Türkiye’de Çizgi Roman” adlı kitabında görmüştüm, Rake’s Progress, yazı ile resmin birleştiği ilk çalışmalardan biri olarak kabul ediliyor. İşin benim için algıda seçici yanı ise geçen CerModern’de gittiğim Greyson Perry sergisinde de aynı eserlere rastlamış olmam.

serdar a (@serdicim) tarafından paylaşılan bir fotoğraf (17 Eki 2015, 05:35 PDT)

Grayson Perry, 7 adet complementary halı serisindeki hikaye örgüsünü üretirken Rake’s Progress çalışmalarından esinlenmiş. Nerden nereye. Adamlar geçmişlerinin dibini kazıp neler çıkartıyor. Bu bağlamda Grayson Perry halılarına çağdaş çizgi romanın güzide örneklerinden diyebiliriz.

Çizgi roman araştırmalarım sürecek arkadaşlar. Bu konu zaten benim okul projem. Yani devamı da gelmek zorunda. Daha sonra bu alanda motion comics ile ilerlemeyi planlıyorum.

Cümleten iyi çalışmalar. Bol bol çizelim.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram

Etiketler: çizgi roman atölyesi, grafik roman, manga

Yorumlar

  1. çok uzaktasın ades

    2018-06-07 ile 08:14

    Teşekkürler. Önerim çizim için model kullanmanız. İstediğiniz pozisyon için kendiniz poz verip fotoğraf çekebilirsiniz.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (0)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (0)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (0)
  • Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin AnimatörleriAnimasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri (0)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (0)

Seçme Yazılar

Sindirella Ayakkabı

Kindirella: Nobran Prens

Bir varmış, bir yokmuş. Paranın kulu çokmuş, Döngüsel zaman içinde doğrusal zaman dışında, deve hoca iken, pire asistan iken, ben medeniyetin beşiğini tıngır mıngır sallar iken, bi tane Kindirella varmış…

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe