Türkiye bilimkurgu çizgi romanları üzerine araştırma yaparken yakın dönemde umut verici gelişmelere tanık oldum. Bu yazıda çizgi roman yapmak isteyen arkadaşlara faydalı olacak giriş bilgisi niteliğinde siteler ve videolardan bahsedeceğim.
Son dönem Türkiye çizgi romanına güzel bir giriş yapmak için harika bir belgesel serisine denk geldim. Yönetmen Öner Biberkökü belgeselini Çizgi Roman Yolculuğu adlı Youtube kanalında paylaşıyor. Bu kalitede bir yapımın bir TV kanalında saatlerce reklamla bezenerek ucun ucun verilme şansı varken biz bunu Youtube’ta izleyebiliyoruz. Aşağıda ilk bölümünü gördüğünüz belgeselin tüm bölümlerini izlemenizi tavsiye ederim.
Belgeselleri izleyip isimleri not alıp cizgi roman eksiklerinizi temin ettikten sonra elimizde devam etmek için bol malzeme geçmiş demektir.
Bu arada Geekyapar’ın “Çizgi Roman Nereden Alınır?” belgeseli de güzel olmuş.
İlk belgesele konuk olan Devrim Kunter’in çalışmalarını araştırırken kahramangiller.com sitesinde kendi başına çizgi roman çıkartma serüvenini anlattığı bir yazı dizisine denk geldim. Bu linkte Devrim’in süreçle ilgili ilk yazısına ulaşabilirsiniz. “Adım Adım Çizgi Roman” başlıklı yazı dizisi aşağıda göreceğiniz gibi 10 adet makaleden oluşuyor.
- Ekoller: Comics (Amerikan), Fumetti (İtalyan), Frankofon (Belçika-Fransız ekolü), Manga (Japon)
- Karakter Yaratma Süreci
- Hikaye Türleri
- Senaryo Yaklaşımları
- Çizim Süreci
- Anlatım Teknikleri
- Yazılar, Balonlar, Fontlar
- Eleştiri: Mesleki Körlük, İnternet ve Kitle
- Baskıya Hazırlama: True Black, CMYK, tiff
- Kitabı Yayınlama
Şahsen hepsini bir çırpıda okudum geri dönüp bakılası bir çok önemli tavsiyelerde bulunuyor. Yazılarda Devrim Kunter, sık sık Seyfettin Efendi üretim sürecine değiniyor. Böyle öğretici bir yazı dizisinde gerçek bir uygulama projesinden yola çıkılarak anlatılması okuyucu için büyük avantaj.
Bu yazı dizisinin tek büyük eksiği çizim eğitimi olmaması. Bu konu için de yine internette bir çok kaynak mevcut. Türkçe olandan başlayalım. Anıl Çelikkaya‘nın çizgi roman yapmak isteyenler için hazırladığı Youtube kanalı güzel bir girişim.
Umarım devam eder. Çizgi roman gibi Türkiye şartlarında elit bir kesimin ilgi duyduğu bir konuda Türkçe eğitim kaynağı sıkıntısı mevcut. Bu yüzden yabancı kaynaklara bakacağız. Fakat İngilizce eğitim videoları da gözünüzü korkutmasın. Sonuçta felsefi bir teori değil de çizim anlattığı için söylenenlerden çok videolarda anlatılan ve sizin emeğiniz önemli. Tabii elinizin alışması için yakınınızdaki bir çizim kursuna gitmeniz sizin için çok daha iyi olur.
Ecnebilerden devam edeceksek en temelden Örümcek Adam ve diğer bir sürü karakterin yaratıcısı Stan Lee’den başlayalım. Marvel tarzı çizim yöntemini John Buscema ile birlikte anlattığı DVD’sine Youtube’da rastlamak mümkün. Konuşmaları anlamasanız bile görüntülerden olayı kavrıyorsunuz. Adamlar güzel anlatmış. Tabi bu ekol Amerikan (Comics) ekolü oluyor. Alet edevat biraz eski. Yıl 1988. Konu olarak da daha çok aksiyon sahneleri üzerinde durulmuş.
//www.youtube.com/watch?v=f3y6k_vk_Vg&index=1&list=PL0F7FDADE8F14973C
Bu eski videoların yenilere nazaran bir faydası var, binlerce dolarlık cihazlara ve yazılımlara ihtiyaç duymadan da bu iş hakkıyla yapılabilir olduğunu görüyoruz. Günümüzdeki çizgi roman teknolojisine örnek ise aşağıda, biraz şov gibi geldi öğretelim dememişler sanki.
Bu yazının en başındaki siyah beyaz William Hogarth görseline dönersek. Levent Cantek’in “Türkiye’de Çizgi Roman” adlı kitabında görmüştüm, Rake’s Progress, yazı ile resmin birleştiği ilk çalışmalardan biri olarak kabul ediliyor. İşin benim için algıda seçici yanı ise geçen CerModern’de gittiğim Greyson Perry sergisinde de aynı eserlere rastlamış olmam.
Grayson Perry, 7 adet complementary halı serisindeki hikaye örgüsünü üretirken Rake’s Progress çalışmalarından esinlenmiş. Nerden nereye. Adamlar geçmişlerinin dibini kazıp neler çıkartıyor. Bu bağlamda Grayson Perry halılarına çağdaş çizgi romanın güzide örneklerinden diyebiliriz.
Çizgi roman araştırmalarım sürecek arkadaşlar. Bu konu zaten benim okul projem. Yani devamı da gelmek zorunda. Daha sonra bu alanda motion comics ile ilerlemeyi planlıyorum.
Cümleten iyi çalışmalar. Bol bol çizelim.
çok uzaktasın ades
Teşekkürler. Önerim çizim için model kullanmanız. İstediğiniz pozisyon için kendiniz poz verip fotoğraf çekebilirsiniz.