Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Anarko feminizm mutfağı...

Feminist Mutfak Sitesinin Öyküsü: Tariflerden Sözlüğe Yolculuk Hikayesi

Tarih: 2011-10-28
Kategori: Site Bilgisi

Merhaba ben acemi aşçınız Serdar,

Şaşırdınız mı? Bu site eğlenmek için doğmuş, sonradan “yerel kadın bilgisizliği ve erkek kayıtsızlığına” tepki olarak evrimleşerek yerel cinsiyetçiliğe kafa tutacak hale gelmiştir. Basit bir yemek sitesinin, feminist anarşist bir harekete ardından da sözlüğe nasıl dönüştüğünü merak ediyorsanız aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.

1. Elif’in Mutfağı Dönemi 2010

Web-Tasarım kursunda bir bitirme projesi olarak bir tasarım gerekiyordu. Ben de DTCF Felsefede 2007-2011 arası okul arkadaşım Elif’e doğum günü hediyesi olarak bir yemek tarifi sitesi tasarladım. Kafası bozulunca tarif girer mutlu olur dedim. Sitenin 2010′daki ilk hali aşağıda:

Hoca beğendi tam not aldım falan filan da bizim Depresif Elif yemek yapmaya devam etse de tarif hazırlayıp resim çekip siteye koymaya üşendi. Ayrıca, çok uyuz bir site olmuştu, bebekler falan!? Bir zontanın kadın algısını tüm çıplaklığıyla görebiliyorsunuz: Kadın, sadece yemek ve bebek yapar! Tabi bu altmetinleri daha sonradan fark edecektim, feminizme dair hiç bir fikrim yoktu. Zaten Elif de siteye ısınmamıştı. Site başıma kaldı, ben de boş verdim.

2. Elif’in Feminist Mutfağından Anarşist Tarifler Dönemi 2011

Aradan bir yıl geçti, siteye hiç uğramıyordum; bir ara ziyaretçi istatistiklerine baktım, akşamları sürekli birileri siteye uğramış!? Hatta öyle ki diğer entel dantel sitelerime değil de o bebekli ve sadece omlet tarifli siteye gelen gelene. Hayrola?

Biliyorum, günde ortalama 10 kişi, tek tarifli yeni kurulan bir yemek sitesi için çok değil; bazen ziyaretçi sayısının 37’ye çıktığı oluyor, genelde de sıfır çekiyor.  Benim asıl zoruma giden, yaptığım o kadar bilimkurgu ve sanat sitelerine giren kişi sayısının bile, bu geyik yemek tarifi sitesinden daha az olmasıydı. (28 Ekim 2011’de site hakkında bu cümleyi kurmuştum.)

Peki, öyle olsun, siz misiniz o dandik siteye bakan. Ben de ahdettim, siteyi öyle bir hale getirecem ki girdiğinize gireceğinize pişman olacaksınız hanımlar, dedim. Elif sen de göreceksin! Bana yüz vermeyen tüm kızlar da o kızları kapan tüm erkeler de görecek, dedim. (Ne kadar kompleks yapmışım, Napster ve Facebook da öyle doğmadı mı zaten?) Sonrasında sitede küçük bi değişikliğe gittim. Ve “Elif’in Feminist Mutfağından Anarşist Tarifler” projesi ortaya çıktı. O dönemde yazılan site manifestosu için tıklayın.

O dönem piyasadaki yemek tarifi sitelerini inceledim. Berbat tasarımları vardı. Aşçılıkta hamarat olmak başka, site tasarımında da hamarat olmak başka; sonuçta yemek yazarlarının çoğu ev hanımı ve amatör blog sitelerinde yazıyor; profesyonel yemek sitelerine de baktım. “Yemek tarifi” yazıp Google’a aratın bakalım neler çıkacak? Tamam, iyi tasarımlar da var. Ancak içlerinde bir tane bile ‘yazı’ yok! Hepsi aynı: Yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf, düşük çözünürlüklü bir malzeme listesi ve açıklayıcı bir paragraf, bu kadar.

Tarif dediğimiz şey de “McDonnald’s”laştı. Bir bilgisayar programı gibi: programcı aşçı, bilgisayar mutfak, yemek ise üretim bandından çıkan ürün. Duygu yok. Ruh yok. Hepsi kusursuz koşullardan, ideal ölçülerden, standartlardan söz ediyor. “Yenge evde salça yok, napıcaz?” sorusunun cevabı yok. Bir yolunu bulacaksın. Biz de bir yol bulduk. Güzel oldu, özgün oldu.

3. Ben Elif Değilim Dönemi 2012

Aradan bir yıl daha geçti, 2012 oldu, sitenin Facebook‘ta dikkate değer bir takipçisi oluştu, bu arada yukarıda söylemeyi unuttum bizim Elif diplomalı feminist oldu “Kadın Çalışmaları” üzerine yüksek lisansa başlamıştı ikinci senesinde ev arkadaşım da Kadın Çalışmaları (KÇ) yüksek lisansına başladı, ardından okuyucu tarifleri geldi, dostlar edindim, Makaseller Radyo Programı sitenizi tanıtalım dedi, olur dedim, başbakan kürtaj konusunu açınca bizi unuttular, günlük ziyaretçi sayısı bazen 25 bazen 125 oldu, neredeyse site feminist bir tartışma platformuna dönüşecekti; fakat beni Elif sanıp durdular.

Feminizmin “erkek düşmanlığı” sanılması gibi yanlış bir algı bizim site için de geçerliydi. Feminizm o kadar evrimleşti ki Latincede kadın anlamındaki “Femina” sözcüğü feminizmin şu an vardığı noktayı daraltmaya başladı. Feminist teorisyenler on yıllar sonucunda problemin erkeklerden kaynaklanmadığını anladı. Şu an açıkça söyleyebiliriz ki asıl sorun “cinsiyetçilik”. Ve kısaca tanımlarsak feminizm anti-cinsiyetçi bir mücadeledir.

İlk kurulduğunda bu site sıradan bir yemek tarifi sitesi olacaktı. Fakat felsefe okumanın etkisi kendini gösterdi ve böyle feminist bir mutfağa dönüştü. Feminizm adını değiştirebiliyor muyuz? Hayır, elfinmutfagi.net de böyle kalmıştı işte, ne bilelim böyle olacağını.

4. Feminist Mutfak Dönemi 2013

Sonunda akademisyenlerin de dikkatini çekmeyi başardık. Türkiye’de feminizmi hakkında çıkan en önemli dergilerden Amargi Derginin tatlı şamanlarıyla röportaj şerefine eriştik! Bundan gaza gelerek daha çok kişiye ulaşmak ve mesajı daha doğru iletmek için de siteyi feministmutfak.com adresine mi taşısak dedik ve taşıdık. elifinmutfağı.net yazanlar da buraya yönlenecek, evet artık adresimiz feministmutfak.com oldu.

Özgünüz, farklıyız, havalıyız, dünya bize güzel derken İngilizce versiyonunu yapalım da yabancılara da kendimizi tanıtalım dedik. Bunun üzerine feministkitchen.com‘u alırken ne görelim thefeministkitchen.com diye Elif’in mutfağına yakın zamanlarda (2010) kurulmuş Amerika’da bir blog daha varmış. Biraz kıskandım sonra toparlandım. Tatlı bir kadın.

5. Tumblr’a Geçiş Dönemi 2014

Bir sene daha geçti, çevremde KÇ’ci insanların miktarı artmaya başladı. Bu arada karatay diyetini denedik, vazgeçtik, derken veganlığı keşfettik. Üç ay denedik ancak Gezi olayları patlak verdi. Tüm dünyamız değişti. İnternet çatışmalarında troller tarafından saldırıya uğradık, çünkü düzgün içerik paylaşan bir avuç siteden biriydik. Fakat her şeye rağmen elimizde Facebook grubumuz vardı. Siteye neredeyse bir seneye aşkın içerik girmedik, heves kaçmıştı. Facebook sayfasında beğendiğimiz konuları paylaşmayı sürdürdük. Siteyi yönetmeyi kolaylaştırmak adına Tumblr Blog servisine taşınmaya karar verdik ve taşındık. İyi de etmişiz, sitede bir canlanma oldu. Bakalım önümüzdeki seneler neler olacak?

Buradan feminist mutfağa yayın süresince katkıda bulunan herkese teşekkürlerimizi sunarız. Bu proje okuduğunuz üzere tek kişiye ait olmaktan çıktı, diğer tüm yöneticileri, KÇ’ci dostlar ve siz takipçilerin can katıp şekillendirdiği bir sibernetik organizmaya dönüştü.

6. Bayrak Teslimi: Feminist Sözlük Dönemi 2015…

Ekim 2014’te Feminist Mutfak çevresi tarafından kurulan Feminist Sözlük asıl popülerliğini 2015’te elde etti diyebiliriz. 2017’de yeni güncellemeler ile Twitter takipçisi (5975) ve site ziyaretçisi (günlük 300) rakamlarıyla Feminist Mutfağı geride bıraktı. Yolun açık olsun sözlük.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram

Etiketler: feminizm

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (13)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

IELTS Hazırlık

IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri

Önceki yazıda bahsettiğim gibi kararımı IELTS’ten yana vermiştim. Sınava çalışmaya başlamadan önce kafa olarak nasıl bir hazırlık yapmak gerekiyor bazı tavsiyelerde bulunacağım. İlk olarak şu lanet olası sözcüğün doğru söylenişini öğrenelim. /ayelties/ değil /ayels/ yukarıdaki videoda hocamız detaylı olarak okunuşunu açıklıyor. Not: Bu yazı 5.5 ve 6.5 bant seviyesindekiler için faydalıdır. 5.5 altındakiler en yakın […]

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe