Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Bao: 2019 Oscar Short Winner

2019 Oskar Adayı Kısa Animasyonlar ve Türkiye’deki Durum

Tarih: 2019-01-20
Kategori: Animasyon Günlüğü

Bu yazıda daha önceki yıllarda olduğu gibi 2019 Oscar kısalarını yorumlayacağız. Nihayet bir saçmalık son buldu, bu yıl kısa animasyon Oskar aday filmleri belirli bir süre de olsa seyirci ile buluştu ve biz de gerçekten kime ödül gitmiş onu göreceğiz.

Tabi ki gitmeyecek. Zevkler ve renkler, şartları hiç beklemediğimiz şekilde etkiler. Ve son kullanıcı olarak biz, hiç bir zaman kazananı %100 tahmin edemeyiz. Çünkü perde arkasındaki ilişkileri, ekonomik ve politik bağları, altyapıyı ve kriterleri bilmiyoruz. Fakat, böyle prestijli yarışmalara (Oscar, Grammy, Emmy, Golden Bear, Cannes, Altın Portakal gibi…) başvuranların kalitesi o kadar yüksek ki kötüsü bile iyi oluyor, kazansalar da bi şey diyemiyoruz. Zaten katılanların çoğu için aday olmak bile büyük bir kariyer başarısı.

2019 Oscar Short List

Şimdi on filmlik aday adayı listeye bir bakalım. (Edit: koyu renkli olanlar aday olmayı başaran 5 eser):

  • Age of Sail – John Kahrs (USA)
  • Animal Behaviour — Alison Snowden, David Fine (Canada)
  • Bao — Domee Shi (USA)
  • Bilby — Pierre Perifel, J.P. Sans, Liron Topaz (USA)
  • Bird Karma — William Salazar (USA)
  • Grandpa Walrus (Pépé le Morse) — Lucrèce Andreae (France)
  • Late Afternoon — Louise Bagnall (Ireland)
  • Lost & Found — Andrew Goldsmith, Bradley Slabe (Australia)
  • One Small Step — Andrew Chesworth, Bobby Pontillas (USA/China)
  • Weekends — Trevor Jimenez (USA)

10 aday içinde 5 USA, 1 USA/China, 1 Canada, 1 France, 1 Ireland, 1 Australia var. Dikkat ederseniz hepsi animasyon alanında bir şekilde endüstrileşmiş ülkeler.

Türkiye’deki Durum

Bir an durup, Türkiye’deki duruma bakalım. Animasyon Gazetesi (Canlan İstanbul destekli) sitesi 2015’ten beri paylaşım yapmıyor. Anadolu Animasyon yarışması 2017’den beri yapılmıyor. TRT Çocuk, animasyon serisi yapımcıları için bir şans; ama tek filmlik bireysel projeler için yurtiçinde bağımsız destek zor. Bir Canlandıranlar Kampı kaldı elimizde, o da destek olmak için yılda üç kişi seçiyor.

Yurt dışında bir destek aradığınızda ise bizi kapsamayan bir çok seçenek var. Çünkü Avrupa birliği üyesi bir ülkede değiliz. Edirneli olsanız da onların listesinde Türkiye’yok. Dürüst olmak gerekirse Avrupa elindeki zenginlikleri bencilce saklamakta haklı. Önce tabanını yetiştirip endüstriye katmak istiyor. Avrupasızlar ise buna kıskançlıkla bakmakta haklı, sırf bir kaç km uzakta doğduk diye başka kurallara maruz kalıyoruz. Fakat dünya ticaret bağları ve iklim sorunları bizi birbirimize gittikçe muhtaç ediyor, sen kimi kimden ayırıyorsun. Sen gel sömür sömür sonra git sınırı kapat. (“Hocam sen de herkese hak veriyorsun” derseniz “evet sen de haklısın” derim.)

Öncelikle bu sanat canlandırma işlerinin, bu gelişkin ülkelerden çıkması, kazanılan para ile o güzel atlara binmeleri bizim yeteneksizliğimiz veya tembelliğimizden değil. Oyuna eşit olmayan şartlarla başlıyoruz. Bu da gelişkin ülkelere akın etmeye sebep oluyor. Doğal olarak da bu ülkeler sağlıklı, eğitimli, çalışkan göçmenleri seçiyor ve ekonomilerine katıp diri kalıyorlar. Kabaca dünya düzeni böyle işliyor. Fakat ben bunun kırılmasını istiyorum.

Bana göre en net çözüm: sınırların kaldırılması, en azından vizelerin kaldırılması. Herkes istediği yerde çalışsın, istediği yerde tatil yapsın. Saçma mı geldi? Bunun olmazlığını ne kadar iyi biliyorsanız aslında insanın da nasıl bir yaratık olduğunu iyi biliyorsunuz demektir.

İnsanlık, torunlarına pis bir gezegen bırakacak diye söyleniyor; fakat karbon salınımı konusunda bir uzlaşmaya dahi varamıyor. Devletler Paris’te iklim konusunu çözmek için toplanıyorlar ama göstermelik toplanmalar bunlar. Hiçbir yaptırımı yok, sadece iyi niyet gösterişi. Süper gelişkinlerden biri çıkıp da bu kurallara “uymayacam n’apacaksın?” değinde hiç bir ceza-i yaptırımı yok. Ki insan hakları konusunda hiç bir cezayı takmayan malum ülkelerin olduğunu hesaba katarsak, bu kuralsızlıkta neyin çözüme ulaşmasını bekleyebilirsiniz? Gözümüzün önünde, kendi toprağımızda başka bir ülke kendi ülkesinin muhalif yazarını kıtır kıtır kesti, kimse bir şey diyebildi mi? Neden çünkü para, sadece demiri değil eti de keser.

Sanatın işi zor. Yahudikteki ikinci emir nedir? Suret yapmayacaksın. İslamiyette de böyle bir yasak yok denilse de var. Hangi camide surete rastladınız? Hadi, kendi sanatımız minyatür bile yok. Padişahlar ve saray koruması olmasa o sanat da olmayacakmış. Hristiyan İtalya Rönesans’ında Leonardo, Michalengelo suretler yaptı, kimse onlara kafir dedi mi? Hayır? Hatta yaptıklarının çoğunluğu dini resimlerdi, kimse onlara yobaz kafa dedi mi? Hayır. İçinde bulunduğumuz kültürde neyi nasıl yapabiliriz diye gri gri düşünüyorum. Eğer bir fikriniz olursa aşağıda yorumlarda konuşalım.

Neyse, Oskar adayı filmlere dönelim. Eğer yayından kalkmadıysa filmler bu linkte. Pixar’ın Bao‘su alır, onu da One Small Step zorlar diyorum. Fakat benim adayım tabii ki Late Afternoon. Hem konusu hem de animasyonun imkanlarını kullanması açısından çok başarılı. Aşağıda linki kopmadıysa izleyebilirsiniz. (2019 Edit: Link kopmuş trailer’ını ekledim.)

Sonuçta aday olmuşlar, hepsi de güzide eserler, aferin onlara, bize izlemek düşsün hep. :/

2019.02.25 Edit: Tahminim doğru çıktı Oskar Pixar-Disney ürünü Bao’ya gitti, hiç Oskar’ları yoktu iyi oldu. Animasyon Uzun Film Oskarını ise Sony’nin Spiderman’ı aldı, helal olsun muhteşem bir yapımdı.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim

Etiketler: film yorumu, Oscar

Yorumlar

  1. Curie'ous Muse's

    2019-01-20 ile 15:36

    Çok güzel noktalara parmak basmissiniz Serdar Bey. Seçme hakkımızın olmadığı koşullar yüzünden hem kendi ülkemizden sürülüyoruz hem de başka ülkelerde ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz. Sürekli bir araftayiz. Bu devirde sanat da, ona bağlı olarak tüm insanlık da kan kaybediyor diye düşünüyorum. Bize düşen arada sırada kan vermek :)

    Cevapla
    • Ozgur Serdar

      2019-01-20 ile 16:18

      Ne kadar ince güzel bir yorum teşekkür ederim. :)

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (13)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

Ressam: Funda Tarakçıoğlu (Horoz Zamanı)

Bir Horoz Öyküsü: Horoz Zamanı @ Gümüşlük Akademisi – Müge İplikçi Edebiyat Atölyesi

21 Haziran 2012 (En uzun gün) Müge İplikçi Edebiyat Atölyesi Bir edebiyat atölyesindeyim ve bir horoz öyküsü yazacağımdan henüz haberim yok. Hava sıcak. Su şişeleri, fanlar, açık pencereler, açık kapılar… Hiç biri serinlemeye yeterli değil ve atölye insanlarla dolu: 11 kadın 1 erkek. İlk ders olduğundan, herkes kendini tanıtmaya başlıyor, derken bir horoz sesi “Üürürüüü […]

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe