‘Rendering’ nedir?
3Ds Max gibi programlarla oluşturulmuş üç boyutlu bilgi içeren dosyaları, V-Ray gibi yardımcı programlarla iki boyutlu ve gerçekçi görünümler elde etme işlemidir.
NET Render Nasıl Yapılır?
Star Wars’ın yaratıcısı George Lucas, filmlerinde kullandığı animasyonları bilgisayarda daha hızlı gerçekleştirmek için (toplu rendering, Net Render, IP Render) işlemi için bir Lucas Ars çiftliğinde bilgisayar tarlası kurmuştu. Bunu nasıl mı yaptı? Bir ağ (LAN) ve binlerce AMD işlemcili PC ile… Ve ben de heves edip evde böyle bir tarla kurmaya çalıştım ama iki PC ile.
- Bu denemede LAN’da tanımlı 2 bilgisayar kullandım. (Evdeki kişisel bilgisayarım ve babamın bilgisayarı)
- Öncelikle işlem yapılacak klasörün ağ tarafından tüm erişim hakların sağlaması gerekmekte, (bunun için sistem yöneticinize danışın :)
- Dikkat edilecek husus: Render > Common sekmesindeki, Render Output kısmında Save File bölümüne (yani resimlerin birleştirileceği klasöre) klasörün paylaşım adını yazmamız gerekiyor.
- Örneğin: \\[bilgisayaradı]\ Paylaşılan_Klasör\ Dosya_adı.png gibi … [bilgisayaradı] yerine IP de yazılabilir.
- Ardından resimlerin diğer bilgisayar tarafından kolaylıkla gönderilip birleştirildiğini göreceksiniz.
Fakat o kadar da basit değil. Attaki resimdeki sıkıntıyı fark ettiniz mi?
İkinci bilgisayar, malzemelerin (yani materials) bulunduğu dizine erişemiyor. Hepsine teker teker ağ adresinden tanıtılması gerekli! Yoo George Lucas bile bunlarla uğraşmaz!
Evet, en pratik çözüm malzemeleri “Archive” komutuyla zip’leyip diğer bilgisayarda aynı dizine kaydetmeniz yeterli. Hem böylelikle Net Render sırasında kaplama malzemelerini çekerken, ağ iletişimini meşgul etmez ve 255 bilgisayarlı ortamlar için düşündüğümüzde en iyi çözümün tüm yardımcı rendering bilgisayarlarında malzemelerin aynı dizinde bulunması iyi olur. Böylelikle ev ortamında çoklu rendeleme işlemi yapma fantezinizi (tabi eğer böyle bir fantezi varsa) gerçekleştirmiş olacaksınız.
Güçlükler uzağınızda, güç ise sizinle olsun.
Not: O günden sonra da 3Ds Max ile yoğun olarak uğraşmadım. 2D yetiyor bana. Örneğin aşağıda yıllar sonra tasarladığım bir bannerda yukarıdaki rendering çalışmasını kullanmıştım. Hiç bir emek boşa gitmez.
Serdar A
Aradan yıllar geçti, yukarıdaki tasarımları tekrar yapmam zor. 3D işleri çok emek ve pratik isteyen işler. Evet, 3D Tasarım kursuna gittim güzel güzel çalışmalar yaptım iyi notla mezun oldum ama olduktan sonra bu bilgiyi kullandığım bir sektöre girmediğim için bu bilgi köreldi.
İlk yıllarda CV’mde 3D kursuna gittiğim yazardı. fakat artık yazmanın bir anlamı yok. Yazarsam bu sefer iş başvurularında iş verenler bir de bu işleri yapabilmemi isteyecekler. Herkesin bir kapasitesi var, ben de 2D Grafik ve Web alanında ilerledim.
Vaktimin bol ve aklımın bir karış havada olduğu günleri özlüyorum.
Murat
Neden öyle düşünüyorsun bende 3 boyutta kendimi geliştirmek istiyorum ve bu paylaştığın yazıyı uygulamalı bir videoda anlatabilir misin düşük bütçeli 5 tane bilgisayar toplayıp kendi render farmımı kurmak istiyorum eğer e postamı görüyorsan ordan da atabilirsin videoyu TEŞEKKÜRLER :)
Serdar A
5 bilgisayarın da eşzamanlı çalışması gerekiyor. Aksi takdirde aksamalar olacaktır. Bunu önlemek için bilgisayarların birebir aynı donanıma ve yazılıma sahip olması gerekiyor. Eğer render farmını kiralamayacaksan da bu kadar uğraşmaya gerek yok. Eğer kiralayacaksan da insanların evinde yapabileceği render’dan daha iyisini yapman lazım. Ciddi bir test evresi gerekiyor. Müşteriye garanti vermen lazım ki sana iş versinler. Yani zor. Tabi bu benim düşüncem. Belki sen daha pratik bir yol bulursun. Bu yazıyı yıllar önce yazmıştım şimdi render işleri ile uğraşmıyorum eğer tekrar ihtiyaç duyarsam konu hakkında ayrıntılı bir yazı yazarım. Kolay gelsin.
Murat
tamam benim bu sistemi oluşturmam en az 2 senemi alacak tavsiyen için teşekkürler :)
Mehmet Yagci
3dsmax ve Vray kullanılarak 17 iyi bir bilgisayarla 750 karelik bir sahnenin bile 720×480 piksel gibi düşük çözünürlükte avi formatında Renderi 15-20 saat sürebiliyor. Çok kötü bir durum