Ömrüm boyunca yaptığım bilgisayar harcamalarımın neredeyse üçte biri hardisklere gitmiştir. Arşivci değilim, işim icabı sağlam ve sürekli çalışan harddisklere ihtiyacım oldu. Ve bu konuda baya bir tecrübe sahibi oldum. İlk harddiskim 1.3 GB’lık, üzerinde Windows 98’in çalıştığı bir diskti. Geçen gün kendimi harddisk bakarken 3TB’lıkları görüp (1TB = 1GB’ın 1024 katı) neden 4TB’lıkları gelmemiş diye hayıflanırken buldum. Lanet olası teknoloji.
Hobilerimden biri de bir harddisk öldükten sonra o harddiski en son parçasına kadar sökmektir.
https://www.instagram.com/p/WozyktPS3p/
İçinden çıkan o parlak diskin aynı zamanda hoş bir ayna olduğunu fark ettiğim an arkadaşlarıma hediye etmeye başladım. Sonuçta kolay bulunan bir materyal değil ilginç geliyor insanlara. Türcü olmamak lazım muhabbet kuşları ve şempanzeler de bu tür aynalı şeyleri çok seviyor.
https://www.instagram.com/p/BG6sQSYPS1v/
Aynı yapısöküm işlemini eski bir kameraya da yapmıştım. Gerçekten çok zevkli. Bilimkurgu filmlerinde dünyayı işgal eden uzaylıların saldırı aracı gibi. Belki ilerde bir konsept art nesnesi olur.
Seagate vs Western Digital
Daha başka harddisk markaları var ancak ben kişisel tecrübelerine dayanarak söyleyebilirim ki Western Digital çok sağlam ürünler çıkartıyor. En az söktüğüm harddisk o diyebilirim çünkü hiç bozulmadı. Seagate hızlı diyorlar ama bana hızlı ve hassas değil sağlam depolama aracı gerekiyor. Şu sıralar WD’nin harici olarak My Passport serisinden memnunum, dahili olarak da Red Blue Purple diye işlevine göre renklere ayırdığı harddiskleri gayet güzel.
Bulut depolama (Dropbox, Yandex Disk, Google Drive, OneDrive) gibi seçenekleri eğer belli bir limiti aşarsanız yetersiz ve yavaş kalıyor. Bu nedenle büyük veriler için en önemli depolama aracı harddiskler. Sabitdiski iyi seçmek gerekiyor.
Harddisk Test Aracı: HD Tune Pro
Peki fiziksel bir diski düşürürseniz ne olur? Eğer çalışırken düşürürseniz cihazın mekanik parçaları plakaların çizilmesine yol açabilir. Bu da kalıcı hasar demek. Eğer iki seneyi geçmediyse garanti kapsamında değiştirme şansınız var fakat ben bunu düşürdüm dersen teknik servis değiştirmeye yanaşmayabilir. Peki diskin gerçekten hasar alıp almadığını nereden anlarsınız? HD Tune Pro yazılımı bu durumda en işime yarayan program. Sadece test etmiyor cihazın özelliklerini de görmenizi sağlıyor. Fiyatı da marifetine göre uygun: $35 USD
Health sekmesi ise tarama gerçekleştirmeden bile potansiyel sorunları gösterebiliyor. Mesela C7 “Atention” dediği şey kablodaki temassızlık. Ki haklı kabloda bazen temassızlık oluyor. Bu da bu diske veri atarken kesintilere uğrayabileceğiniz anlamına geliyor. Fakat düşürme sonrası asıl test etmeniz gereken şey “Error Scan” denilen yüzey taraması. Eğer sabırsız davranıp “Quick Scan” modunda tarama yaparsanız bazı hataları görmezden gelebilir.
Bu yazılım genelde ikinci el bir harddisk aldığınızda veya şüpheli bir durumda cihazınızı test etmeniz için güzel bir uygulama.
Not: Bozulan bir harddisk tamir edilemez. Yenisi ile değiştirmek durumundasınız. İçinde kalan verilerinizi kurtarmak imkansız değil çeşitli “data recovery” gibi programları var; ama uğraşmak zararın boyutuna göre değişiyor. Hiç tavsiye etmem. Kolay gelsin.
Bir cevap yazın