Eğitim alanında yeni bir çağa geldik. Eğer hâlâ fiziksel sınıflarda merkezdeki hocayı dinliyor ve kağıt bağımlılığınız devam ediyorsa durumdan haberdar olamayabilirsiniz. Her ne kadar fiziksel sınıf atmosferi sanal sınıflarda elde edilemese de sanal sınıfların avantajlarını da fiziksel sınıflar erişemeyecek. Ücretsiz içerik sağlayan MOOC kavramı ile tanışın.
Şu sıralar sanal ile fiziksel rekabeti denk gibi görünse de kanımca eğilim sanallaşmaya doğru kaymakta. Kitlesel çevrimiçi (sanal / dijital / uzaktan) eğitim siteleri hakkında bir çok yazı yazdım. Tutorial günlüğünde bu yazıları bulabilirsiniz. Bu yazıda bilgisayar sahibi bir insanın ücretsiz ve akademik bilgiye ulaşabilme güzelliğinden bahsedeceğiz. Anahtar kelimemiz MOOC /muuk/ Massive Open Online Courses. Türkçesi: Kitleye Açık Çevrimiçi Dersler (KAÇD).
Massive (Kitlesel): 10 ile 1000 arasında değişen öğrenci kitlesi.
Open (Açık): Her türlü katılımcıya açık. KHK ile atılan hocaların parklarda verdiği dersler gibi herkesin dinleyebileceği ücretsiz (bazen de ücretli) dersler.
Online (Çevrimiçi): Olay internet üzerinde gerçekleşiyor.
Course (Kurslar): Lesson anlamındaki ders kavramı aslında tek bir seansı karşılıyor. Kurs (course) ise belirli aralıklarla gerçekleştiren bir dönemi kapsıyor ve buna ders izleği (syllabus), ödevler, notlar ve teslim tarihleri gibi kavramlar da dahil.
Kapalı Çevrimiçi Derslerden Farklı
Diğer çevrimiçi videolu eğitim paketlerinden temel farkı derslerin önceden belirlenmiş başlama zamanı, öğrenciler arası iletişimin ve kursu hazırlayan hocanın sunduğu dokümanların çevrimiçi olması. Videolar işin temelini oluştursa da torentten indirilen eğitim videolarından öte bir durum ile karşı karşıya kalıyoruz. Çünkü bu ders paketlerini düzenleyen, öğrenci ödevlerini kontrol eden, geribildirim sağlayan bir öğretmen de mevcut. Örneğin Schoolism gibi sanat içerikli bir eğitim sitesinde derslere online olarak katılıyor ve hocalardan geribildirim alabiliyorsunuz. Gerçi dersin kayıtlı videolar paylaşılıyor; ama hoca ile etkileşimli derslerin fiyatı daha fazla oluyor. Schoolism, açık olmasa da biçim olarak aynı MOOC’lar gibi işliyor.
Uygun Ders Bulmak
Kişisel gözlemime dayanarak bu internet üzerinde kaliteli bilgi içerikleri yayma işinin TED videoları ile popülerleştiğini söyleyebilirim. Youtube’nin sonsuz altyapısı da uygun zemini sağladı ve MOOC’lar doğdu. Udacity, Coursera, edX, Khan Academy bunların başlıcaları. Mooc-list.com sitesi sayesinde ise anahtar sözcüğe göre kurs araması yapabiliyorsunuz.
MOOC Sorunları
Beleş etin yahnisi yavan olur derler. Bu söylem bir bakıma doğru. MOOC’lar genel kültür sağlayacak bir çok faydalı bilgi içeriyor. Fakat talep gören ve meslek edindiren kurslara bu açık erişimli ortamlarda rastlamak zor. Örneğin “Antik Yunandaki Kahraman Figürü” üzerine çok entelektüel dersler alabilirsiniz; fakat Photoshop veya üç boyutlu modelleme üzerine açık ders bulmak kolay değil. Böyle mesleki bilgilere ise genelde paralı sitelerde veya tehlikeli korsanlı sularda (deep dark web’te) rastlanıyor.
Her dönem kendi zorluğunu da beraberinde getiriyor. Bilgiye erişmek kolaylaştı ancak bu bizi bir bakıma gereksiz bilgilerle zehirlenme tehlikesi ile de karşı karşıya bıraktı. Bu yüzden ihtiyaca göre bu konuda sıkı bir araştırma yapmalı, doğru ve temiz kaynaklardan beslenmeliyiz.
MOOC Faydaları
Yukarıdaki videoda da bahsettiği üzere en büyük faydası konuya yönelik bir kitle oluşturma olasılığı. Bu nedenle sosyal ve aktivist bir yanı bulunmakta. Bu kitle aynı zamanda sizi motive de edebilir ve diğer tekli kişisel çalışmalara göre iç disiplini sağlama anlamında daha rahat bir çalışma ortamı sağlayabilir.
Kolay gelsin.
Kaynakça
Meggie Sokolik & Dorothy Zemach, (2014). How to be a succesful MOOC Student, 2nd ed.
https://tr.wikipedia.org
Bir cevap yazın