Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
ODTÜ DAS 2015

ODTÜ Dönem Arası Seminerleri 2015 Notları – Bir Bilimsel Ankara Etkinliği

Tarih: 2015-02-28
Kategori: Eğitim

Benim gibi sistem, iş, yaş ve benzeri imkansızlıklar tarafından üniversite dışına itilmiş kişiler için okullar tarafından düzenlenen halka açık seminerler çok değerli. Faraday gibi bilimciler böyle seminerlerde yetişti. TEDxTunalı‘da olduğu gibi halka açık ve ücretsiz “ODTÜ Dönem Arası Seminerleri”nden haberdar olunca hemen kayıt oldum.

Peki, bu etkinlikler neden önemli?

Bu soruyu sorulmamış kabul ediyorum. Ama sormak en doğal hak o yüzden cevaplayalım.

Düşünün, ununu elemiş kitabını yazmış öğrencileri tarafından saygınlığını kazanmış bir profesör dönem dersleri ve sınavlar bittikten sonra yazlığına gidip dünyayı boş verip tatilini yapabilir. Fakat yapmıyor. Her renkten izleyicinin bulunduğu bir salonda herkesin anlayabileceği dilde uzman olduğu konuda bilgilerini aktarıyor. Sizi bilmem ama ben böyle bir sosyolojik mucizeye tanık olduğumda büyüleniyorum. Beni burada en çok etkileyen cömertlik (bilgi cömertliği) ve zarafet (ince düşünce) sanırım. Ve bu coşkumu herkesle paylaşmak istiyorum, aynı coşkuyu hissetmeyen insanları pataklayıp ötekileştiresim geliyor (ama bu aramızda kalsın).

Hazine üzerinde uyuduğundan habersiz şaşkın çobanlar gibi yaşamak isteyenler varsa onların kendi bileceği iş. Fakat onlar da hayattan ve insanlardan şikayet etmesin. Aradığın kaliteli insanları bu gibi etkinliklerde görebilirsin hepsi değil ama rastlama olasılığın çok daha fazla. İşin içine ne kadar para girerse o kadar bulanıyor ortam. Bu seminerlerde de para (sertifika) olayı gibi sevmediğim şeyler vardı ama görmezden gelmek zor olmadı. Güneş balçıkla sıvanmaz. ODTÜ’nün yaptığı bu hayır işini baba oğluna yapmaz. Mesela babalar genelde evrenin oluşumunu kendi anlayışına göre anlatır, gidip de bir astrofizik profesörünü çağırmaz, Kosmos belgeselini açsa bile kabulüm. (Kosmos da çok güzel bir belgesel bence halka açık gösterilmeli.)

Eğer Ankara’da yaşıyorsanız ve bilimle bilmek istiyorsanız ODTÜ DAS etkinliği tam bize göre. Umarım bu bilgi güncelleme etkinliklerin önemini hissetirebilmişimdir. Şimdi bu bilim olayının detaylarına girelim.

1. Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) Nedir?

Sürekli Eğitim Merkezleri (ODTÜ SEM: http://www.sem.metu.edu.tr) kendine güvenen tüm üniversitelerin yapması gereken, bulunduğu çevrenin bilgi ve kültürüne katkı yapan bir kurumdur. Şehre açılan bir üniversite sadece kayıt olduğu öğrencilerine değil şehrin geri kalanına da faydası olmalı. Üniversiteler toplumdan izole manastırlar değildir, bilginin üretildiği ve paylaşıldığı yerlerdir. ODTÜ bu düşünceye tamamen uyan bir etkinliğe imza atıyor. ODTÜ’yü bilhassa övüyorum ki kendine “üniversite” diyen öğrencisine bile faydası olmayan apartmanlar utansın ve kendilerine çeki düzen versin, diyorum.

2. Dönem Arası Seminer (DAS) Nedir?

Dönem arasında memur kafalı okular kış uykusuna dalarken ODTÜ uyumayıp “hocam şu aralıkta bize bu konuları anlayacağımız dilden anlatır mısın?” demesi üzerine başlamış. Sitelerinde ise şöyle yazıyor: ODTÜ DAS ilk defa 2013 başında 4 paralel salonda 48 oturumda gerçekleşti. ODTÜ DAS farklı alanlardan katılımcıların bilgilerini güncellemelerini ve disiplinlerarası ilişkilerini artırmalarını ve çok yönlü gelişmelerine katkı vermeyi amaçlıyor. ODTÜ DAS’ın 2013’te gördüğü ilgiden cesaret alarak, seminerlerin, 2014’te ve 2015’te gerçekleştirmeyi başardı. Katılım yine ücretsiz  ve anket dolduranların arasında yapılacak çekilişle kitaplar ve ücretsiz eğitim hediyeleri verilecekmiş. Evet, sitede böyle yazıyor. Hediye ve sertifika olayını geç bana anlatılacak konuları ver, dedim içimden. (2015 Etkinlik linki) Sertifikalara karşıyım bu güne kadar bana sertifika soran kimseye rastlamadım, diploma bile sormadılar, belki özel sektörde olduğum içindir.

3. ODTÜ DAS 2015

3.1. Kayıt ve Giriş

Kayıt internet üzerinden ve ücretsiz. Eventbrite uygulaması ile bilet alınıyor, ister kağıda bastırıyorsunuz ister akıllı telefonunuza indirdiğiniz Eventbrite uygulamasının her oturum için ayrı hazırladığı barkod bileti kullanıyorsunuz. Ben barkod bileti kullandım. Düşünüyordum ki girişte barkod okuyucular olacak ve bizi içeri öyle alacaklar. Öyle olmadı daha büyük bir sürpriz oldu, “kimlik” diyen sayborg gözlü güvenlik görevlilerine kağıt çıktı yerine telefondaki barkodu gösterdiğimde gözleriyle tarayıp “DAS mı?” dedi. “Evet” dedim. (Gözleriyle barkodu okudu valla.) Sonra yol sormayı kendime yediremediğim ve tabelalarla yolu bulabilirim diye düşündüğüm için kayboldum, ama iyi oldu gezmiş oldum, yeni kar yağmıştı güzeldi yani.

3.2. Seminer Programı

ODTÜ DAS 2015 Programı

Bu listede işaretlediklerime gittim. Kısa kısa onları anlatacağım.

3.3. Katıldığım Oturumlar

12 Şubat 2015

Evren, Dünya, Yaşam ve Zaman (1. Oturum): Prof. Dr. Namık Kemal Pak hocadan evrenin başlangıcından sonuna doğru olan kozmik olayları gözden geçirdik. Bilimin biraz da köken araştırması olduğunu söyledi. Astro/Parçacık fizikçiler Evrenin Kökeni, Jeologlar: Dünyanın Kökeni, Biyologlar: Yaşamın Kökeni, Paleo-antropologlar: İnsanın Kökeni

Kriptografi ve Siber Güvenlik: İnterneti çalkalayan PRISM olayı, global hekırlık faaliyetleri hakkındaki son dedikoduları öğrendik.

Okuyanla Okumayan Bir mi? Bilişsel Bilimler Gözüyle Görme, Okuma ve Zihinsel Süreçler: Aklımda kalan hızlık okuma testleri oldu. Gözün hareketi vs. Özetle bu hızlı okuma falan hep yalan, çünkü okumak anlamak değil.

DDOS Atakları: Bu aslında Teknokent’teki bir yazılım firmasının güvenlik cihazının tanıtımı gibi bir şey oldu. Hoş görüyoruz.

13 Şubat 2015

Yeni Teknolojiler, Yeni Öğrenme Ekolojileri: Bu günün okullarında okumasaydık, bu günün okullarının yaratır mıydık? Online Eğitim Siteleri araştırmamda bahsettiğim ortamlardan Udemy’in Türkiye yapımı olduğunu öğrendim. Aklımda kalan en önemli not Twitter’ı #egtkonus etiketi altında her Çarşamba 21:00’da eğitim konulu bir tartışma ortamına çevirdikleri oldu. Çağdaş eğitim bilimleri ile ilgileniyorsanız Evrim Baran hocayı takip edin derim.

Evren, Dünya, Yaşam ve Zaman (2. Oturum): En keyifli ve kapalı salon oynayan oturumun ikinci perdesi. (Bu konuşmaya da biletsiz gittim. Meğer bilet almak zorunlu değilmiş, yer ayırtıp da gelmeyen terbiyesizlerin bıraktığı yerlerde keyifle sunumu izledim.) 70 kg insanda ortalama 7 x 10^23 adet atom varmış. Hepimiz aynı protonun çocuklarıyız o zaman bu düşmanlık niye.

ODTÜ Das Nötrino

Nötrino Fiziği, Nötrino nedir? Nasıl etkileşir?: Nötrino’nun etimolojik anlamı, nötronun küçük eniştesi demektir. Bu oturumu yine Nötrino gibi sessiz sakin bir hocamız anlattı. Sonra araştırdım ki  CERN’de Türkiye’yi temsil eden ender akademisyenlerden biriymiş. Prof. Ali Murat Güler 2010’da OPERA detektörü ile bir nötrinonun diğer bir nötrinoya (tau) dönüştüğünü direkt gözlemleyen ilk ekipteymiş. Yürü be:D

14 Şubat 2015

Termodinamik ve İnsan İradesi: Termodinamiğin 1. yasası Enerjinin Korunumu, 2. yasası Entropinin korunumu. Sonra bunlar böyle bir sürü şeyler demek oluyor. Zaman yetmedi.

Zihinde Anlam Bilişimle Oluşabilir mi?: Yapay zeka mümkün mü sorusunun cevabını arıyordu hocamız. Bence mümkün. Bilişsel bilimci olasım geldi o derece hoşuma gitti bu konu. Zihin Felsefesi bilgimi de güncelleyip daha da süslemiş oldum. Sonra eve gittim. Ya düşünsenize okulun önünden metro geçiyor ya ve buna bile üşenip gelmeyenler oluyor.

Sonuç: Evet çok şey öğrendim ve hâlâ fakirim.

3.4. Organizasyon

Fakir ama gururlu öğrenciler için oturum arasındaki 15 dakikalık molalarda ikramları (çay, kurabiye) görünce başta durumu kavrayamadım. Çünkü zaten koskoca profesör gelip bana ders anlatıyor üstüne de çay kurabiye mi ikram edecek? Yok daha neler. Sonra ODTÜ’lü arkadaşlardan ikram olduğunu öğrenince kuyruğa iliştim. Açlığımı bastırdı, teşekkürler organizasyon takımı. Bir de girişlere tabela koysanız asosyal arkadaşlar da yol sormadan salonları bulabilse iyi olurdu.

4. Sonsöz

Hazinen üstünde uyuyup da bundan habersiz çoban gibiyiz. Kim bilir çevrede daha neler var: TEDx, ODTÜ DAS, halka açık sergiler… Bunlar, öğrenmeye susamış aç beyinler için önemli etkinlikler. Gidebildiklerinize gidin, bi zahmet tatil izinlerinizden yiyin, (ya da kimseler gelmesin salona sığamıyoruz) derim.

Görüşürüz…

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
    Albert Einstein'dan İngilizce Konuşma ve Komplekslerimizi Yenme Dersleri
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?

Etiketler: Ankara

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (0)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (0)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (0)
  • Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin AnimatörleriAnimasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri (0)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (0)

Seçme Yazılar

İlber Ortaylı İstanbul Sahil

Açıköğretim Sosyoloji 2. Sınıf Nasıl Geçti? ve AÖF Çan Eğrisi Eleştirisi

Açıköğretim Sosyoloji 1. sınıfın hikayesini anlatmıştım. Mücadeleye devam, sıra 2. sınıfta. Bu sene kitaplar yine çok kaliteliydi ama baskılar hâlâ yetişmiyor, kuyrukta beklemeyen öğrenci kitaplara bir ay geç ulaşıyor (dert değil, zaten son gün çalışıyoruz). Kitapları almaya giderken pusuda bekleyen eğitim tacirleri yolunuzu kesiyor bölümünüzü soruyor. İnsan, kapitalist eğitim sistem için ne durumlara düşüyor. Açıkçası geçen […]

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe