Okula giriş (yetenek sınavı ve mülakat) maceramdan bahsetmiştim. Dolu dolu bir sene (iki dönem) geride kaldı ve zorunlu derslerin hepsini verdim. Ek olarak aöf sosyoloji bitti ve freelance işlerle baya yoğun bir süreç oldu. Açıkçası okul sayesince aldığım işler okul masraflarını çıkarttı diyebilirim. Zaten portfolyo gibi bir şey oldu bu yazı. Ayrıca bir iddiam vardı o da “hacettepe grafik tasarım yüksek lisans programının, aynı okulun Oyun Teknolojileri ve Bilgisayar Animasyonu Tezsiz Yüksek Lisansından daha iyi sanat, grafik ve animasyon eğitim alınır” fikriydi. Bakalım neler yapmışız, karar sizin.
Yukarıdaki fotoğrafı çeken ise master’dan sınıf arkadaşım Serhat Karademir. Sağ olsun başı boş işlerimi boş bırakmayan güvercinleri yakalamış.
Bu yazı aynı zamanda grafik tasarımda lisans veya yüksek lisans (master) yapmayı düşünen arkadaşlara da bölüm hakkında fikir verecektir. Master ortalama 2 sene, doktora ise minimum 4 sene sürüyor. Gıybet olmasın diye, sosyoloji maceramda olduğu gibi notlarımı da paylaştım. Ben belki yapamayacağım ama 4.0 ortalama yapan arkadaşlarımızın alınlarından öperim ;)
Yüksek lisansta da ilk sene zorunlu ve seçmeli dersleri veriyorsunuz ertesi sene ise eksiğiniz kalmadıysa tez dönemine geçiyorsunuz ve efsaneye göre bu en zor sene oluyormuş. Onu da vakti gelince anlatırım. Hadi başlayalım.
Grafik Tasarım Yüksek Lisans 1. Dönem
Farklı bir lisans disiplininden (mühendislik) geldiğim için doğal olarak bilimsel hazırlık dersleri verdiler. Sanırım üç sene grafik tasarım özel sektör tecrübem olduğu için sadece bir adet (Reklam Grafiği) hazırlık dersi verdiler. Ben olsam daha çok bilimsel hazırlık dersi zorunlu kılardım. Hatta bıraksalar da ben seçseydim ya neyse…
1. Grafik Atölye I (Zorunlu)
Grafik Atölyeler bölümün en yoğun dersleriydi. Zordu ama yine baya iş çıkarttık.
1.1. Evsel Atık Yönetimi (İnfografik) Proje Behance bağlantısı.
//ozz-art.com/post/137973588224/evsel-atik-yonetimi
1.2. Dijitalden Baskıya RGB-CMYK Renk Teorisi (Bildiri, yani kısa makale)
O kadar da harika bir yazı olmadığı biliyorum. Son haftaya kaldı fakat boşa gitmesin diye academia.edu’ya koydum. Buyurun bu da makale linki. Yine sosyal mesaj vereceğim. Bence, akademik olmak isteyen herkesin makalelerini koyabileceği bir academia.edu profili olmalı. Böylece öğrencileri hocalarının makalelerine ve ders notlarına daha kolay erişebilir. İnanç sahipleri için sevap pointler de cabası.
1.3. Zıvana Yayınevi (Kurumsal Kimlik)
Zıvana markası, ev arkadaşım ile uydurduğum ve hayali öykü kitabımı çıkarttığım bir yayıneviydi (o da bu linkte). Fırsattan istifade o hayali yayınevine kurumsal kimlik tasarlayayım dedim. Yaparken çok eğlendim hatta yine bu dönem hazırladığım Ostim’de geçen bilimkurgu çizgi romanımı da (aşağıda) bu hayali yayınevinden çıkartmıştım. Şizofreni güzel şey. Kurumsal kimlik kılavuzu da aşağıda.
2. Güncel İllüstrasyon (Seçmeli)
Bu deste bir makale bir de uygulama çalışması yapacaktık. Türkiye’de Bilimkurgu Çizgi Romanının Geleceği başlıklı makalem okulun hakemli dergisi Sanat Yazıları 35. sayısın yayımlandı. Makaledeki bilgilerle paralel ilerleyen uygulama çalışması olan bilimkurgu çizgi romanı “Uçan Güve” ise Ostim Vakfı tarafından basılma kararı alındı.
https://www.instagram.com/p/BCLDgp6PS_F
Ostim ağır sanayide çalışan bir gencin daha sonra kafayı sıyırıp aya giden bir araç yapmasını anlatan bu hikaye, bir bakıma Ostim’de çalıştığım o bir seneyi anlatıyor ve açıkçası o bir senede aldığım ve içeride kalan paranın daha fazlasını bu çizgi roman sayesinde kazandım. $$$
Bakalım hikayede geçen o mekik beni daha nerelere götürecek? Okumak mı istiyorsunuz, aşağıda.
(Büyütmek için üzerine tıklayın.) 2016 Kasımda Gölge e-Dergi 110. sayıda yayınlandı.
3. Kinetik Tipografi (Seçmeli)
Bu dönemin animasyona dair en keyifli dersi buydu. Türkiye’deki en iyi tipografi hocalarından birinden de bu dersi almış olmak ayrıca güzel bir duyguydu. Bu projeyi daha önce ayrıntısıyla anlatmıştım ayrıntılı proje linkini ve videoyu paylaşıp geçiyorum. After Effects’imi bir adım ileri götürmemi sağladı diyebilirim.
4. Bilgilendirme ve Yönlendirme Grafikleri (Seçmeli)
Bu dersi de Türkiye’nin en önemli tasarım ve göstergebilim hocalarından birinden aldım ve çok keyifli bir infografik ortaya çıkardık. İnfografik (bilgilendirme grafiği) diyip geçmeyin. Bakması kolay ama hazırlaması büyük emek isteyen işlerdir. Bu projeyi de detaylı olarak bu yazıda açıklamıştım. Lafı uzatmıyorum.
//ozz-art.tumblr.com/post/137809981989/turkiye-universiteleri
Fakat bahsetmem gereken güzel bir detay var. Evet buradan da bir ekmek kapısı buldum ve İş Bankası Kumbara Çocuk Dergisi genel yayın yönetmeni bu infografiklerden çocuklar için de hazırlar mısın demez mi? Tüm kalbimle evet!
https://www.instagram.com/p/BHIGCKbhqkx
İki mevsimdir hazırlıyorum bakalım nereye kadar sürecek. Peki nasıl öğrendiler bu işleri yaptığımı? Zaman ayırıp bu şekilde paylaştığım için. Sanırım neden her gördüğüm sanatçıya işlerini paylaşması dünyaya entegre olması için zorladığımı anlatabilmişimdir. Kendi kararları. Ayrıca insanlara yardımcı olmak da bilgini paylaşmak güzel bir şey. (Bunu da dedirtiniz ya bana.)
5. Reklam Grafiği (Zorunlu Bilimsel Hazırlık)
Bu derste de hayali bir bir marka üretip logo, kurumsal kimlik ve bir bilboard hazırlayacaktık. Açıkçası lisans dersi, kredisiz olduğu ve kurumsal kimlikten bıktığım için fazla üstüne düşmedim. Fakat çizgi roman projemdeki olayın geçtiği firmanın kurumsal kimliğini yaptım. Evet, yine bir yerde kullandım bu işi.
https://www.instagram.com/p/BG2XwoJvS0C/
Ayrıca Aykenti Kurumsal Kimliği Behance linki ise burada.
Animasyon yapmak için geldim buraya arkadaşım derken ilk dönem rüzgar gibi geçmiş gitmiş. Sıra ikinci dönemde.
Grafik Tasarım Yüksek Lisans 2. Dönem
1. Grafik Atölye II (Zorunlu)
Yine dönemin zorunlu, yoğun ve en projeli dersi bu oldu. Fakat paylaşmaktan çekinmeyeceğim işler ortaya çıktı.
1.1. Oğuz Atay Kitap Kapakları
Fotoğraflı kapakları sevemiyorum ve kolaya kaçıldığını düşünüyorum. Özellikle Türkiye Edebiyatının önemli isimleri söz konusuysa.
Bu fikirden yola çıkarak, en sevdiğim yazarlardan biri olan Oğuz Atay’ın kitap kapaklarını yeniden tasarladım.
https://www.instagram.com/p/BHM0AfMhh1S/
Hatta hoca ilk kapağı beğendi ve bunu postere çevirmemi istedi. Poster sayesinde ilk resmi sergime de katılmış oldum. Hocalar ile aynı sergi kataloğunda olmak güzel bir duyguydu.
1.2. Bug Report of Humanity (Glitch Art)
Grafik Atölye derslerinin en güzel yanı, bulabildiğiniz tüm yarışma, etkinlik, sergi, festival, bienal, trienal ve türevlerine katılmak ve bunun ödev olarak kabul görmesiydi. Aşağıdaki “Bug Report” serisini Moskova Golden Bee Grafik Tasarım Poster Bienal’ine yolladım. Sanırım poster formatına pek uymadığı için seçilmedi. Olsun. Fikir içime sinmişti, daha sonra geliştirilebilir bir “glitch art” çalışması oldu. Aşağıdaki görüntü ise okul sergisinden. Bu da behance linki.
https://www.instagram.com/p/BFT4CykPSxs/
1.3. Animasyon Çeşitleri (Bildiri)
Bu bildiri aceleye geldi, yakında makaleleştirip hakemli bir dergiye göndermeyi planlıyorum. (Önceki hali için.)
2. Dijital İllüstrasyon (Seçmeli)
Güncel illüstrasyon dersinde olduğu gibi bu dersi de Türkiye’nin önde gelen illüstratörlerinden Elif Varol Ergen’den almış olmanın haklı gururu içindeydim :) (Hocamı övüyorum çünkü bu işler Kanada’dan kabul almamı sağlayan portfolyomda çok etkili oldu. Onu da ayrıca anlatacağım.) Aşağıda ise sırasıyla dersin üç vize ve bir final çalışması bulunuyor.
2.1. Göz Çizimi
https://www.instagram.com/p/BDqL2AivS3a/
2.2. Karga
https://www.instagram.com/p/BC00uxivS-H
2.3. Steam Punk Self-Portrait
https://www.instagram.com/p/BDSqcTIvS8G/?taken-by=serdicim
2.4. Süperkahraman Posteri
Bu da gelecekte üzerinde çalışacağım süper kahraman projesinin başlangıç noktası diyebiliriz.
//ozz-art.tumblr.com/post/146258217864/apolitik-kahraman-odunadam/embed
3. Seminer (Tez konusu seçmece)
Bu ders kredisiz ve seneye yapılacak tez için konu ve uygun hoca belirlemeye yarıyor.
4. Video Kurgu II (Lisans 3. sınıflar ile zorunsuz)
Abartısız söylüyorum Ankara’nın en önemli ajanslarından birinin sahibi çıkıp bir günü Hacettepe’de Animasyon ve Video Kurgu dersleri veriyorsa burada önemli bir şey oluyordur dedim. Hoca ile bağlantıya geçip derslerine konuk olabilir miyim dedim ve kabul etti. Lisans dersi ve bilimsel hazırlık kapsamına girmediği için transkripte yok. Fakat transkripte görünmeyen kazanımlar elde ettim. Videoda zaten adım var.
https://www.instagram.com/p/BDTG-C-PS8e/?taken-by=serdicim
Yukarıda gördüğünüz 6 kişilik ekip ile bir dönem boyunca çalıştık ve aşağıdaki kamu spotunu ürettik.
Projenin ve ekibin behance linki ise burada.
5. Animasyon II (Lisans 3. sınıflar ile zorunsuz)
Video Kurgu sabah, Animasyon 2 ise öğleden sonraydı. Bu derste yine aynı hoca ile storyboard çalışması yaptık. Storyboard ilk sahne bitse de sonraki sahneler bitmediği için buraya koymuyorum; fakat bu dersten öğrendiklerimi animatik ve storyboard yazısında zaten yazmıştım merak edenler okuyabilir.
ve Sergiler…
“Network oluşturmak” deyimi tamamen doğru. Bir alanda çalıştıkça konu ile ilgili network (sosyal çevre) de oluşmaya başlıyor. Bu sitenin bana getirisi çok oldu fakat arkadaş çevresi sayesinde iki de afiş sergisine katıldım. Güzel tecrübelerdi. Biri işte aşağıda Ankaralı bir blog Lavarla paylaşmış.
https://www.instagram.com/p/BHMIT4oh0rO/
Sonuç
Umarım, yeterince aydınlatıcı bir yazı olmuştur. Özetle Hacettepe Grafik Tasarım Yüksek Lisans Programı, ne istediğini bilen herkese tavsiye edeceğim bir bölüm. Seneye teze geçeceğim için bu kadar proje ortaya çıkartır mıyım bilmiyorum. Bakalım neler olacak.
Herkese iyi çalışmalar.
mustafa
Serdar Bey sizi tebrik ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.Benim tayin Ankara’ya çıkana kadar “Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri” programına hiç vakit kaybetmeden dolu dolu gitmeye karar verdim.Şu anda 1 hafta önce tezsiz yönetim bilişim sistemleri yüksek lisans kazandım(1 sene)Bunu bitirip ardına bir de tezsiz bilgisayar mühendisliği yapayım diyorum.Hacettepe başka şehirden tezsiz için öğrenci alırsa hedef oyun telnolojileri.Yazı için teşekkürler…
Nurten Günal
Merhaba Özgür Serdar Altunoğlu Bey,
Benim oğlum 14 yaşında. lgs sınavına girdi, ancak sonucu pek iyi değil. resim yeteneği çok iyi ve çizgi film tasarlama istiyor. şimdiden kendi oluşturduğu karakterleri bile var. aldığım bilgilere bölüm sözelden alıyor. buna göre güzel sanatlar lisesine gitse daha da geşir mi resim yeteneği? yoksa düz liseye gitmesi daha mı avantaj olur? resimlerini ve çizimlerini sizinle de paylaşabiliriz. destek olur musunuz? teşekkür ederim.sağlıklı günler dilerim.
Ozgur Serdar
Benim görüşlerim şu şekilde. Hangi liseye gittiğinin artık pek bir etkisi yok. Güzel sanatlara gitse tabi bir katkısı olur ama gideceği liseyi iyi araştırın hangi sanatçıları yetiştirmiş bir bakın. Fakat lise dışında çizim kursları ve iyi çizerlerin gözetiminde kendini MEB’e bırakmadan çok daha hızlı geliştirebilir. Ayakları yere basana kadar çizim kurslarına gitmesinde yarar var. Azimli olduğu sürece iyi yerlere gelecektir. 14 yaşında değil bu 35 yaşında çizime başlayanlar için de geçerli bir kuraldır. Tabi ne kadar erken o kadar iyi.