Bu sene (2015) uzun metraj en iyi animasyon filmi Oscar’ını (Oskar) Disney yapımı “Big Hero 6” almıştı. Peki, hak etti mi? Ben kendi görüşümü kısaca anlatayım, akademinin adaletine siz karar verin. Bence 2015 şampiyonluğunun hak eden üç film vardı ve bunlardan hiç biri “Big Hero 6” değildi: Prenses Kaguya, Denizin Şarkısı, Hayat Kitabı ve Logo Filmi dururken…
Not: Bonuslar başarılı bulduğum ama aday olamayan filmler.
Big Hero 6 (6 Süper Kahraman)
Teknik: 3D
IMDb: 7.9
Ülke: ABD (Pixar, Disney)
Evet, çok tatlı çok sevimli pofuduk bir robot karakter. Senaryo da fena değil, fakat antagonist (kötü karakter) bu kadar mı sığ olabilirdi? (Açıkçası Oskarsız Megamind (2010) çok daha eğlenceliydi ve bundan daha başarılı bir animasyondu. Üstelik baş rolde başarıyla işlenmiş bir kötü karakter vardı.) Yine de ailece keyifle izlenecek bir filmdi; ama Oscar için daha çok şey gerekli ya da Oscar’ı çok mu büyütüyorum bilmiyorum.
Bonus: Lego Movie
Teknik: 3D
IMDb: 7.8
Ülke: ABD, (Ama Lego Danimarkalı bir oyuncakçının icadı.)
Tam olarak neden aday olmadığını anlamadığım bir yapım daha. Çocukken Lego ile tanışmış olup olmamak başak bir tartışma konusu. Senaryo kaotik çocuk yaratıcılığı ve lineer yetişkin yaratıcılığını harika metaforlarla çatıştırmış. Reklam olur diye mi korktular o zaman en iyi müzik alanında Oskar’a aday olması da garip değil mi? Kısaca Lego Movie Oscar alamasa da en azından aday olmalıydı.
Boxtrolls (Kutu Cüceleri: Yaratıklar Aramızda)
Teknik: Stopmotion + 3D
IMDb: 6.8
Ülke: Kanada, ABD, İngiltere (karışık)
Graham Annable ve Anthony Stacchi’nin yönettiği filmin karakter tasarımları gerçekten başarılı. Stopmotion karakterlerde zaten detay baş döndürücü olabiliyor. Big Hero 6’daki gibi steril bir ortam tasarımı yerine daha ince işlenmiş bir yerleşim vardı. Fakat “Book of Life” varken aday listesinde bunu görmek üzücüydü.
Bonus: Book of Life (Hayat Kitabı)
Teknik: 3D
IMDb: 7.3
Ülke: Meksika
Firma: Reel FX
Meksikalı bir animasyon ekibinden çıkan harika bir animasyon filmi. Aile boyu izlenecek ve ölüm gibi kritik bir konudan bahsetse de insanı rahatsız etmeyecek kıvraklıkta sevimli bir yapımdı. Detayı için filmi anlattığım bu yazımı öneririm: Book of Life
The Tale of Princess Kaguya (Prenses Kaguya)
Teknik: 2D
IMDb: 8.1
Ülke: Japonya
Yapımcı: Ghibli (Jiburi diye okunuyormuş)
Stüdio Ghibli’den, Miyazaki’nin kankası, yönetmen Takahata’nın başyapıtı. Oskar’ı hak eden iki animasyondan biriydi bu. Ghibli dünya çapında öyle saygın bir markadır ki Oscar’ın Takahata veya Miyazaki’ye verilmesi değil, onların isteyip alıp almaması meseledir. Teknoloji anlamında Japonlar, Avrupa ve ABD ile yakın olabilirler; ancak düşünce yapısı ve olgunluk anlamında en ileride hep Japon abilerimiz olmuştur. Ardından Avrupa animasyoncuları, sonrasında da Disney’in “çizgi film çocuklar içindir” anlayışını üstünden atamamış ABD animasyonları gelmektedir. Prenses Kaguya da feminist göstergeleri ile olsun, sisten ve gelenek eleştirileri ile olsun çok olgun sade ve etkileyici bir yapıt. Filmin güzel bir yorumunu 5harfliler sitesinde okuyabilirsiniz işte linki: Feminist Bir Japon Masalı: Prenses Kaguya
Song of the Sea (Denizin Şarkısı)
Teknik: 2D
IMDb: 8.2
Ülke: İrlanda, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Danimarka Ortak yapım
Yapımcılara bakıp bir Avrupa ortak yapımı diyebiliriz ancak yönetmen İrlanda’lı Tomm Moore. Yukarıdaki fragmanı izleseniz anlarsınız zaten ikinci Oscar favorim olan film de buydu.
How to Train Dragons 2 (Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2)
Teknik: 3D
IMDb: 7.9
Ülke: ABD (Ama efsane Kuzey Avrupa’dan esinlenme)
Yapımcı Firma: DreamWorks
Tamam kabul, filmin ilki gayet eğlenceliydi. Devam filminin aday yapmak için fazladan ne gördüler bu filminde anlamış değilim. Bunu yerine Book of Life ve Lego Movie adaylığı çok daha fazla hak ediyordu. Heralde bir de Spielberg’in firmasından aday gösterelim demişler ama Legoculara çok ayıp ettiklerini fark etmemişler.
En İyi Animasyon Kısa Filmi: Feast
Oskar zaten ödül alandan başka kimi mutlu etti ki? Beni en çok üzen de Disney’in Kısa Animasyon Filmi Oskar’ına da musallat olması. 2015’te en iyi kısa animasyon filmi seçilen “Feast“Gerçekten çok güzel bir filmle hak ederek ödülü aldılar ancak kısa filmler amatör film yapımcıları için tek umut. Büyük stüdyoları kısa film yarışmalarında görmek hoşuma gitmiyor. Ödül yönetmene verilse de arkasında Disney var :/
Patrick Osborne‘un yönettiği Feast gerçekten Big Hero 6’dan da başarılı ve kitabına uygun amatörlere ders niteliğinde bir yapımdı.
Sonuç: 2015 için En İyi Animasyon İlk Üçüm
1. Song of the Sea ve Prenses Kaguya (birinciliği paylaşırlar)
2. Book of Life
3. Lego Movie
Benim ödüller böyle dağıtılıyor; akademi realitesi ise daha farklı. Bir başka adaletsiz en iyi animasyon Oscar’ında görüşmek üzere.
Halil
Aslında disneyin filmi gerçekten güzel ama her senede disneyin kazanması saçma. Oscar ın sahibi diye neden disney hep? çok saçma
Elçin
o zmn çalışalımda biz kazanalım tek çare :)