Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Bilimkurgu Fantastik Farkı

Fantastik ve Bilimkurgu Farkı: Kavramsal Bir Deneme

Tarih: 2019-02-20
Kategori: Deneme, Felsefe, Mühendislik

Bilimkurgu ve fantastik… Uzun zamandır deneme türünde yazmadığım fark ettim. Aklıma konular geliyordu ama sürekli erteliyordum. Şimdi sizinle yılların vermiş olduğu yontulma ve farkındalık sonucu ulaştığım bir fikri paylaşacağım.

İlk bitirdiğim bölüm elektronik mühendisliği olduğu için bilimsel-analitik düşünce ile diğer disiplinlere nazaran çok daha eski bir tanışıklığım var. Haliyle mühendislikten edebiyata geçiş yapan büyük romancı Oğuz Atay ve o dönemin (1998-2004) hazinesi Tübitak popüler bilim kitaplarının da (şimdi eskisi gibi çeşitli değil) katkısı büyük. Bunlardan ve sıkı bilimkurgu yapımlarından (Matrix, Gattaca, Star Trek, Ghost in the Shell (anime), vb.) çok etkilendim. Bir fanatizm gelişti. Gerçi Yüzüklerin Efendisi’ni de severdim ama genetiğimize işleyen “ezilene karşı bir sempati” olur ya hep, fantastiğe karşı koyu bir bilimkurgu savunucusu oldum. (Belki de hala öyleyimdir çizdiğim ilk çizgi roman olan Uçan Güve de bilimkurgu konuluydu.)

Yok efendim o zaman yolculuğu öyle olmaz, yok efendim ışık hızına öyle çıkılmaz, kriterlerim o kadar yükselmişti ki sonunda geriye takdir edebildiğim bir iki belgeselimsi aya yolculuk (Moon (2009)) filmi ile cyber punk (Blade Runner (1982)) kaldı. O zamanlar kendi cebimizden bilimkurgu öykü yarışmaları düzenledik. Jürilerin kim olduğunu dahi bilmeden sadece bir sitedeki duyuruya heveslenen bir sürü genç insan öykü yolladı, bunları okuduk, derecelendirdik, gayet de güzel gidiyordu fakat paramız bitti (İşten ayrıldım Mater’a başladım). Finansal destek ve devamlılık beklediğimizden daha zordu. Sonra herkes kendi sitesine çekildi.

Hah işte bu bilimkurgu öyküleri zamanında arkadaşlarla toplandığımızda gaza gelip “insanlar fantastik öykü de yollamak istiyor, fantastik öykü yarışması düzenleyelim mi?” dedim. Aziz bir dostum dedi ki “senin bu konuda yeterli olduğunu düşünmüyorum” Bozulmak yerine dedim ki acaba neden?  Yani anladım tamam, Aziz’e göre bu yarışmayı düzenleyen jürinin asgari tüm fantastik edebiyat eserlerini okuması gerekiyor olabilir, ancak teknik anlamda da bu ikisi arasındaki fark nedir? Yani o andan itibaren bu iki tür arasındaki fark kafamı kurcalamaya başladı. Yani nasıl olur da bilimkurgu öyküsünden yetkin biri fantastikte olmaz, arada bu kadar büyük bir ayrım olduğunu da düşünmüyordum. Hatta eski bir mühendislik hastalığıdır, mühendislik hocaları tarafından da öğrencilere ara ara aşılanır “eğer mühendislik biliyorsan her şeyi yaparsın.” Sonra gördüm ki bunu her disiplin kendi öğrencisine söylüyor. Doğrusu şu olmalı “kafan çalışıyorsa yaparsın.” Sanırım mühendislik öğrencileri liselerini en başarılı öğrencileri tarafından doldurulduğu için böyle bir kanı oluşuyor ki ben mühendisler döneminde büyümüş bir nesilden geliyordum. Fakat keramet mühendislikte değil bu iyi öğrencilerdeymiş. Bu çocuklar, başka bir bilim veya sanat alanında da iyi yerlere gelebilirler hocam.

Neyse konuya dönelim, ortak özelliklerden bahsedelim, fantastik de bilimkurgu da meta anlamında bizim gerçekler (realite) dünyamızın dışındaki hikayeler, burada hem fikiriz sanırım. (Belki de değiliz.) Fantastik ile bilimkurgu arasındaki en büyük fark ise kendi içindeki evrensel kurallar (dinamikler). Eğer evrensel kurallar bilimsel temellere dayanıyor ve hikayenin gidişatında bu bilimsel yenilikler rol oynuyorsa sıkı (hard) bilimkurgudur. (Fakat işte sadece uzayda geçiyorsa ve normal hayattan pek farkı yoksa uzay filmi’dir. Misal: GORA) Eğer bu evrensel dinamikler bilimle açıklanamayan metafizik öğelere (büyü, ruh, lanet, tanrılar, mitoloji, bilmem ne kristali gibi şeylere) dayanıyor ise fantastiktir. Şimdi itiraf etmek gerekirse bu evrensel dinamik temelli bakış açısına göre bakınca da bilimkurgu fantastik edebiyatın bir alt kolu oluyor. Çünkü bilimkurgu büyü yerine bilimi koyuyor ve evrenini öyle inşa ediyor. Ast üst ilişkisi kompleks yaratmasın. Bilimkurgu fantastiğin bir alt kolu olabilir ama baya sağlam bir koludur.

Bu gerçeği fark ettikten sonra geçmişteki fanatik bilimci prensiplerimin ne kadar gereksiz ve takıntılı olduğunun gördüm. Bilimin de bir sınırı var (mantığın bittiği noktada). İyi de neyi mantıklı yapıyoruz ki allaşkına? Hani gelip de bana “biz en iyi başkanı seçtik, en adil şekilde davrandık, doğayı da en ideal çocuklarımıza zarar vermeyecek şekilde koruduk, sağlığımıza da şahane baktık” dersen tamam. Ama insan dünyası mantık gibi sağlam neden-sonuç ilişkilerine göre işlemiyor. İçinde tatlı bir düzen barındıran bir kaosa göre işliyor. Açıkçası insanın bu karmaşık davranışlarını en güzel şekilde açıklayan hikayeler ise mitolojilerdir. Mitolojiler de aslında fantastik edebiyatın zeminini oluştururlar. Yani en eskisinden Gılgamış’tan başlayıp mitolojileri incelerseniz bir çok dinin bu hikayelerden intihal yaptığını da görürsünüz. Çünkü hikaye güzel, sonraki yazar nesillerin etkilemesi çok normal.

Sonuç olarak güzel bir hikaye ile karşılaştığınızda hangi türde hangi medyada yapıldığını önemsemeden keyfini çıkarın (bu lafı da kendime diyorum siz n’aparsanız yapın).

(- Peki)

Other Articles / Diğer Yazılar
  • NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
    NFT, Kriptoparalar, Dijital Eserleri Sergilemek ve Satmak
  • Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
    Yapay Zeka ile Sanat ve Gelecek Tahminlerim
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram

Etiketler: bilimkurgu

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (23)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (13)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (7)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (5)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (7)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (6)
  • Animasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlkeAnimasyonun 12 Prensibi ve Özeti 3 Temel İlke (4)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (6)

Seçme Yazılar

THK 13 BR

Uçan Güve: Bir Ankara Ostim Bilimkurgusu (Öykü)

1. Vecihi’nin Notları 15 senedir, trafik kurallarının olmadığı, kırmızıyı sadece kadın üzerinde görünce durulan bu yerde; babadan oğula geçen ataerkil atölyelerin, teknolojinin, ağır ve hafif sanayinin üretildiği, Ortadoğu’nun en büyük sanayi kentinde, Ankara Ostim’de çalışıyorum.

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe