Önceki yazıda en büyük eğitim videoları sağlayıcıları ile nasıl tanıştığımı ve üç yıllık beraberliğimi anlatmıştım. Programlar hakkında temel bilgi için çok güzel kaynaklar; ancak tutorial batağına saplandıktan sonra, yetmiyor ve konuları daha detaylı öğrenmek istiyorsunuz. İşte bu ihtiyaç sonucunda Udemy gibi bağımsız yeteneklere bireysel ders hazırlama imkanı sunan siteleri keşfettim.
Bu yazıda belli bir konuda uzmanlaşmış ve sadece o konuda ders verenlerin eğitim videolar bulunan havuz sitelerden bahsedeceğim. Aralarında kaliteli ve ücretsiz dersler de oluyor. İnternet etiğinin temeli içeriğe dayanır. İçerik kraldır. Önceki yazıdaki iki büyüğün en büyük handikabı herkesin onu taklit etmesi hatta içeriğini korsanların eline düşmesiydi. Linda Teyze korsanlarla büyük bir mücadele verdi. Ünlü torent portalı Kickass’in kapatılmasında payı büyüktür. Lanet olası fedarellerden ve torentlerden bahsetmeyeceğim, o karanlık suların yani “deepweb” konusu. İçeriğe saygı göstermemiz gerekiyor. Bilinçli olursanız dibe dalmadan da ücretsiz ve kaliteli eğitimin mümkün olacağını savunuyorum.
Başlıklar / Contents
Bireysel Tutorial Siteleri
Udemy
Uzmanlık: Her konu
Fiyat: Derse göre değişiyor (0-300$)
Udemy bu güne kadar eğitim aldığım tüm tutorial sitelerinden daha çok sempati kurduğum bir site. Çünkü ODTÜ’lü iki genç (Eren Bali, Oktay Çağlar) tarafından kurulmuş. Coğrafyamızın umutsuz gençleri için harika bir ilham kaynağı. Hikayelerini Udemy Blog’ta da anlatmışlar. Udemy şimdi silikon vadisinde ve $12m yatırım alan bir proje. Eğer sıralama olacaksa benim gözümde Lynda ve Pluralsight’tan sonra üçüncü önemli eğitim videoları sitesi.
Udemy’nin en büyük avantajı uzmanı olduğunuzu hissettiğiniz bir konuda kendi içeriğinizi ders olarak hazırlayıp uygun bir fiyata yayınlamanız. Yani sitenin kadrolu hocaları yok. Hoca da öğrenci de ziyaretçilerden oluşuyor. Ayrıca ücretsiz dersler de var. Mesela şu ücretsiz: Reilly Tekniği ile Figür Çizim tavsiye ederim.
Ayrıca indirim günlerinde pahalı bir dersi ucuza alabilme şansı da var. Misal, Serkan Erkan Hocamızın “3DS Max, AutoCAD, Vray” sentezini anlattığı dersi 30$ fakat bu gün baktım [19.9.2016] indirimde ve 19$’a satılıyor. Neden Serkan Hocamızdan örnek veriyoruz. Adam çünkü yayınevinden iş arkadaşım. 3D bilgisini gözlerimin önünde geliştirdi, şimdi online hoca oldu ve bu derslerden para kazanmaya başladı. Çevrenizde yaşanmış örnekler olunca konu daha da inandırıcı geliyor.
Udemy’de öğrenci olarak derslere harcadığınız paraları topladığınızda Lynda ve Pluralsight’ın aylık aboneliğinden daha fazla gelebilir; ancak ders erişimini bir kere aldıktan sonra Udemy batana kadar bu hak sürüyor. Lindagül Teyzenin aylık erişiminin aksine Udemy’den aldığım dersler hâlâ duruyor. Geçen de IELTS Speeking sınavı için hazırlık dersi ücretsizdi hemen aldım, şimdi tekrar 19$ olmuş.
Sitenin tek kötü yanı çok geniş bir perspektifi olması, sizi hedefinizden saptırabilir. Udemy’nin tutorial batağından çıkmam zor oldu. Fakat güzel şeyler öğretti sağ olsun.
Dediğimi gibi”Şüphesiz ki araştıran kavimler için İnternet’te sayısız beleş eğitim videosu mevcuttur.”
Uzmanlık: El sanatları
Fiyat: Aylık: 12$, Yıllık: 96$
Skillshare ile tanışmam grafik tasarım yüksek lisansına girdikten sonra başladı. Güzel sanatlara resmi olarak girinceye kadar kağıt üstünde mühendistim, sanatla akademik anlamda tanışınca vizyon da değişti. Bugüne kadar araştırdığım konular “digital design” ve “digital painting” ağırlıklıydı. Bu günlerde ise el ile çizim, heykel yapmayı anlatan analog derslerin peşindeyim. Bu araştırmalarım sonucunda harika bir sanatçı keşfettim: Yuko Shimizu (Edit 2017: Yuko Skillshare videosunu kaldırmış ben de aşağıdaki videoyu ekledim.)
Yuko Hoca çok tatlı bir Japon. Kendisi Orhan Pamuk hayranı, Türkiye’yi çok seviyor ve Japon kaligrafi fırçası ile minyatür çizgisinde harika illüstrasyonlar yapıyor.
Yuko Hoca, mürekkepli çalışmaları bana bu online dersi ile sevdirdi ve üç aylık Skillshare üyesi olmamı sağladı (Skillshare, yeni üyeler için ilk üç aya 0,99$ istiyordu, fazlasıyla uygun fiyat). Kadını tüm sosyal medya hesaplarından takibe aldım. Dersine hemen çizmeye başlayarak değil de öncelikle kırtasiyeye gidip uygun malzemeleri tanıtarak başlıyor. Bu beni gerçekten çok etikelemişti. Bu mantıkla ben de daha sonra uyguladığım çizgi roman atölyesinde 2. günde minkilere küçük bir malzeme bilgisi dersi vermiştim. Analog sanat eğitimlerinde malzeme bilgisi çok önemli.
Skillshare’de ikinci olarak yaralandığım ders ise: “Exploring Your Illustration Style” Linke tıklarsanız siteye kaydedilmiş “self-portrait” ödev projemi de görebilirsiniz.
Tuts+
Uzmanlık: Dijital Arts
Fiyat: Aylık: 15$, Yıllık: 180-360$
Envato internet üzerinden dijital ürün satan, piyasanın en büyük firması. Eğitim videoları pazarını görünce bu alana da el attı. Vikipediye göre 250m öğrenciye hizmet verdiği yazıyor ama kalitesi hâlâ az önce saydığım sitelerin gerisinde. Tek iyi yanı ücretsiz derslerinin fazlalığı ve çoğunun YouTube’ta olması. Free diye dersleri aratırsanız işte size yine korsan olmayan ücretsiz bir bilgi hazinesi YouTube kanalları da takip edilmeye değer. Örnek aşağıdaki video listesi.
Sonuç
Özetle Udemy, Skillshare gibi siteler ders vermek isteyen profesyoneller için harika bir kazanç fırsatı. Bunu iş arkadaşım yaptı ve başardı. İlginç bir konu bulsam ben de eğitim videosu hazırlayacağım; ancak hâlâ temel elementleri öğrenmekten öteye gidemiyorum. Belki sonra. Alternatif bir çözüm olarak YouTube’a yükleyip reklam gelirlerinden gelecek parayı da düşleyebilirsiniz; ancak YouTube videolarında kazanç beklenecekse kısa ve defalarca izlenmeye değer olmalı. Mesela aşağıdaki video, nereyse 300 milyon kere izlenmiş (bu ortalama 800 bin dolar reklam geliri demek), Nicki videoda eğitim vermiyor ama evrende yalnız olmadığımızı hissettiriyor. Gelecek sefere tamamen bireysel eğitimler peşinde koşacağız. Görüşürüz.
Not: Evet, Nicki Minaj severim.
Bir cevap yazın