Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Featured Video Play Icon

Animasyon Günlüğüne Giriş: Adamlar nasıl yapmış?

Tarih: 2014-06-04
Kategori: Animasyon Günlüğü

Animasyon (canlandırma) işine gönül vermem küçük yaşlardan başlıyor: ancak bu işe ortam hazırlayıp fiilen başlamam altı aylık bir maziye sahip. Bu süre zarfında bir çok döküman, dergi, tutorial (eğitim videosu) ve tasarım programı inceledim. Belli bir araştırma hacminden sonra nereden nasıl başlayacağınıza dair aklınızda kaba taslak bir fikir oluşmaya başlıyor.

İlk aşamaya geçmeden önce kısaca kendimi ve fikrimi tanıtayım. Ben Serdar, Elektronik Mühendisliğini bitirip, insani bilimlere yönelip Felsefe okumaya başladım, Bilgeadam Web-Grafik ve 3D kurslarına gidip tasarım işlerinden ilk paramı kazandım, siteler afişler logolar yaptım. Bu arada yazdığım öyküleri animasyona çevirebilir miyim acaba diye hayale kapıldım. Bu animasyon günlüğü yazı dizisinde bu süreçte öğrendiklerimi anlatacağım. Haydi başlayalım:

Başlıklar / Contents

  • 1. Adamlar Nasıl Yapmış?
    • a) Stüdyo Ölçekli Projeler
    • b) Ekip Ölçekli Projeler
    • c) Bireysel Ölçekli Projeler

1. Adamlar Nasıl Yapmış?

Niyet ettim niyet eyledim PostHuman kalitesinde animasyon yapmaya. PostHuman nedir? Son zamanlarda gördüğüm en kaliteli aksiyon bilimkurgu kısa film animasyonlardan biridir diyebiliriz. Yukarıda izleyebilirsiniz; ama artık bunu seyirci gözüyle değil de yapımcı gözüyle izlemelisiniz. Kimler yapmış? Nasıl yapmış? Hangi programları kullanmış? Kaç kişi ne kadar sürede tamamlamış? Tarzları, teknikleri ve çalışma düzenleri nasıl? Araştırma sonucunda bu sorulara cevap veriyor olmanız gerekli. İzlemediyseniz bir izleyin, bakalım beğenecek misiniz?

a) Stüdyo Ölçekli Projeler

Nasıl? Çıtayı en üst seviyeye koydum ki haddimizi bilmeyi öğrenelim. Şimdi soruları cevaplayalım:

Kimler yapmış? Filmin konusu önemli değil, çünkü bu tür çalışmalar bakın ne marifetim var filmleri ve fates.com tasarımcıları çok marifetli olduklarını kanıtlamışlar. Bu çalışmaları sonucunda birçok büyük firmadan iş alacakları ortada. Filmde beni en çok etkileyen şey 2D ve 3D canlandırmayı çok iyi harmanlanmış olmaları. Buradan en azından pikseler ve vektörel çizim programları (Photoshop, Illustrator), 3D tasarım programları (3Ds max, Maya), kurgu ve efekt için After Effects kullandıklarını düşünebiliriz. Araştıralım. Siteye baktığımızda göreceğiz ki bu basit bir ekip değil. Profesyonel bir tasarım stüdyosunun işi. Karşımıza 50 kişilik bir ekip çıkıyor, ekibin blog sitesi ise ayrı: fatescrew.com. Anlayacağınız üzere bunlardan pek sır çıkmaz. En yaralı bilgileri daha mütevazı çalışan tasarımcıların bloglarında bulabilirsiniz. Stüdyo hedefiniz varsa fates.com iyi bir örnek olabilir. Sonra gelsin Disney, gitsin Nickelodeon, kıskansın Pixar…

Yukarıdaki görsel, tasarımcı ekibin sitesinde paylaştığı bir deneme sahnesi. Gördüğünüz üzere renklendirilmemiş. 3D kaba mekan tasarımı üzerine 2D çizimlerle bir sahne çalışması yapılmış. Bu tek kişini veya bir gurup öğrencini yapacağı bir iş değil. Profesyonel stüdyo işi.

b) Ekip Ölçekli Projeler

Hmm, çıtayı biraz indirsek iyi olacak galiba. Misal seslendirme için ünlü sanatçı kullanmayalım. 2D, 2.5D ve 3D’yi harmanlayacaz diye kasmayalım. Ekibimiz 6 kişiden oluşsun.  Bunları Fransa’da bir tasarım okulunda 3 sene eğitelim yeter. Ama her biri 3Ds Max temel olmak üzere Maya, ZBrush, After Effects programlarını zehir gibi öğrensin. Belli konularda görev paylaşımı yapsınlar. Biri karakter tasarımı, diğeri storyboard’ı yapsın, biri ses işini alsın, biri efekt, geri kalan da animasyonu halletsin. Ortaya aşağıdaki gibi bir animasyon çıksın. 3D kısa animasyon film, “Free Wheel”i 3D tasarım programları inceleme yazısında tanıtmıştım oradan izleyebilirsiniz, aşağıda ise ekibin nasıl çalıştığını göreceksiniz.

“Free Well” de gerçekten başarılı bir yapım. Klasik (cel animation) değil ama 3D temeli kaliteli bir çalışma. 3D animasyonun avantajı daha hızlı sonuca ulaşması ancak geleneksel animasyonun tadı da başkadır tabi. (Örnek: Miyazaki filmleri)

c) Bireysel Ölçekli Projeler

Geleneksel türde yani kare kare (frame by frame) çizgi film için de başarılı bir örneğim var. Bu size cesaret verecektir çünkü tek kişinin marifeti.

Bu sıcacık animasyon üç örneğimiz içinde en çok izlenen. Yani izleyiciye en çok ulaşan. Tasarımcı Simon, Flash öğreneme amacıyla yaptığı basit animasyon öyle sevilir ki o sene İngiltere’de internet üzerinden en çok izlenen video olur. Bu çalışmayı Simon tek başına sadece Flash Pro ve Tablet kullanarak 2 haftada tamamlıyor, seslendirmeleri de kendi yapıyor ve bu da bir haftasını alıyor.

Teknik açıdan değerlendirirsek 3D yok, seslendirme sanatçısı yok, renklendirme sanatçısı yok, sahne geçişleri yok, ama hepsinden daha komik ve daha çok insana hitap ediyor. Benim ilk animasyonum İhtiyar Koç‘u da bu modele öykünerek yapmıştım. Size de tavsiyen bu türden başlamanız olacaktır.

Evet, bu yazıda büyük, orta ve küçük ölçekte üç animasyonun analizi sundum. Bu örnekleri bir düşünün, 2D ve 3D tasarım programları hakkındaki araştırma yazılarımı inceleyin. Sıradaki yazımız ise ev tipi bir animasyon stüdyosunda neler olması gerekir.

Ödeviniz: Adamlar nasıl yapmış (How to make …?) videolarını araştırmak olsun, aşağıdaki yorum kısmında kendi görüş ve önerileriniz ile paylaşırsanız sevinirim. Diğer animasyon yazılarının ayrıntılı listesi.

Ek: Diğer Adamlar Nasıl Yapmış incelemelerimi okumak için tıklayın.

Görüşmek üzere.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art
    Hacettepe Grafik Yüksek Lisans Bitti: I am the Master of Art
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • Animasyon Felsefesi: Canlandırma Belitleri v1.0
    Animasyon Felsefesi: Canlandırma Belitleri v1.0
  • En İyi VR Sanal Gerçeklik Çizim, Tasarım, Modelleme ve Animasyon Uygulamaları - 2019
    En İyi VR Sanal Gerçeklik Çizim, Tasarım, Modelleme ve Animasyon Uygulamaları - 2019
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020

Etiketler: 2B animasyon, 3B modelleme, yapım aşamaları

Yorumlar

  1. Serdar A

    2014-09-15 ile 19:24

    Umarım animasyon kategorisindeki diğer yazılara da göz gezdrimişsinizdir. Linki burda: https://serdara.com/category/animasyon/

    Cevapla
  2. Murat Durak

    2014-09-25 ile 15:31

    Güzel makale bir solukta okudum emeğine sağlık bloğunda çok şık ve sade başarılar dilerim…

    Cevapla
  3. bayram

    2014-10-29 ile 00:28

    Kaderimiz ayni galiba, bende elk-elkn muhendisiyim ve animasyona merak sardim, tabi baslangic asamasinda yani yeni basladim, iyi calismalar

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (4)
  • Dünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren OkullarıDünyanın En İyi Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • En İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek ve Sitenize GömmekEn İyi Video Paylaşım Siteleri: İnternete Yüklemek… (1)
  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (2)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (2)
  • Animasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve FelsefesiAnimasyon Çeşitleri, Etimolojisi ve Felsefesi (1)
  • Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj, Akrilik, Yağlı, Sulu, Kuru, Ebru...Boya Bilgisi: Kurşun, Kömür, Mürekkep, Guaj,… (2)

Seçme Yazılar

Bibliotech 9 Felsefe-Sosyal Bilimler Dergisi

Kaos Teorisi’ne Giriş: Tarihi ve Felsefesi

İnsanlar kağıt üzerinde yayınlanmış yazılarını belli bir süre geçtikten sonra internete koymalı ki daha çok kişiye ulaşabilsin. Kağıt baskı olarak ilk yazım DTCF Felsefe’de 3. sınıfta okurken, o çevrenin güzel bir dergisi Bibliothec’in 7. sayısında yayınlandı. Çok sevinmiştim. Kaos Teorisi ve Go Sorunsalı hakkındaki o makale ODTÜ Go Topluluğu sayfasında yayınlanmıştı. Derginin 9. sayısında yayınlanan ikinci yazıma da dijital […]

Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. 2007’den beri PC önünden kalkmamışım sanki. Not: Daha eskisini bulamadım. 😅#20yaschallenge / Year 2007 me.
Possum Play: This time I will discuss about firms Possum Play: This time I will discuss about firms which does not reply to applications. Tool: #StoryboardPro, Music: Scott Joplin - The Entertainer / Sözüm meclisten dışarı. İş bulsam da işsiz geçen (personal project) zamanlarımı unutmadım. Bu sefer, özellikle Türkiyedeki firmalarda gördüğüm “başvurunuz elimize ulaştı teşekkürler bile diyememe” hastalığına dikkat çekmek istedim. İşsizler fazla olunca değerleri de azalıyor. Oysa ki göz ardı edilmemesi gereken büyük bir ordu var dışarda. Paranın değer kaybetmesinden daha kötüsü bu yetenekli insanların zaman kaybetmesidir. Ey firmalar, işe almayacaklarınıza da olumlu veya olumsuz dönüş yapın. Merak ediyoruz mailimizi aldınız mı o pozisyon hala açık mı başka arayışlara geçelim mi? Di mi? #animation #unemployment #possumplay #playingpossum #işsizlik #animasyon #ölütaklidi
Ikınography: 2 days animation challenge. İki gü Ikınography: 2 days animation challenge. İki günlük (haftasonu) animasyon denemesi yaptım. Tool: Storyboard Pro olarak kısıtladım. Yoksa bitmezdi. Müzik malum: Capone - Oh No. Konu ise bendeki değil ekonomideki soyut dışa döküm... neyse açıklamayayım onu da. #storyboard #animation #ohno #economy
Cumartesi’ye olumlu başlamak istemişimdir. 😇🥲 #çayhan #goodvibes
I am not a #morning #teapot. #cartoon I am not a #morning #teapot. #cartoon
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2022

  • Türkçe