Ozgur Serdar Altunoglu

Animasyon ve Konsept Sanatı

  • CV
    • CV (Türkçe)
    • Yazılar
    • Hizmetler
    • Linktree
    • Hakkımda
  • ART
  • BLOG
  • İLETİŞ
  • Türkçe
Featured Video Play Icon

Animasyon Günlüğüne Giriş: Adamlar nasıl yapmış?

Tarih: 2014-06-04
Kategori: Animasyon Günlüğü

Animasyon (canlandırma) işine gönül vermem küçük yaşlardan başlıyor: ancak bu işe ortam hazırlayıp fiilen başlamam altı aylık bir maziye sahip. Bu süre zarfında bir çok döküman, dergi, tutorial (eğitim videosu) ve tasarım programı inceledim. Belli bir araştırma hacminden sonra nereden nasıl başlayacağınıza dair aklınızda kaba taslak bir fikir oluşmaya başlıyor.

İlk aşamaya geçmeden önce kısaca kendimi ve fikrimi tanıtayım. Ben Serdar, Elektronik Mühendisliğini bitirip, insani bilimlere yönelip Felsefe okumaya başladım, Bilgeadam Web-Grafik ve 3D kurslarına gidip tasarım işlerinden ilk paramı kazandım, siteler afişler logolar yaptım. Bu arada yazdığım öyküleri animasyona çevirebilir miyim acaba diye hayale kapıldım. Bu animasyon günlüğü yazı dizisinde bu süreçte öğrendiklerimi anlatacağım. Haydi başlayalım:

1. Adamlar Nasıl Yapmış?

Niyet ettim niyet eyledim PostHuman kalitesinde animasyon yapmaya. PostHuman nedir? Son zamanlarda gördüğüm en kaliteli aksiyon bilimkurgu kısa film animasyonlardan biridir diyebiliriz. Yukarıda izleyebilirsiniz; ama artık bunu seyirci gözüyle değil de yapımcı gözüyle izlemelisiniz. Kimler yapmış? Nasıl yapmış? Hangi programları kullanmış? Kaç kişi ne kadar sürede tamamlamış? Tarzları, teknikleri ve çalışma düzenleri nasıl? Araştırma sonucunda bu sorulara cevap veriyor olmanız gerekli. İzlemediyseniz bir izleyin, bakalım beğenecek misiniz?

a) Stüdyo Ölçekli Projeler

Nasıl? Çıtayı en üst seviyeye koydum ki haddimizi bilmeyi öğrenelim. Şimdi soruları cevaplayalım:

Kimler yapmış? Filmin konusu önemli değil, çünkü bu tür çalışmalar bakın ne marifetim var filmleri ve fates.com tasarımcıları çok marifetli olduklarını kanıtlamışlar. Bu çalışmaları sonucunda birçok büyük firmadan iş alacakları ortada. Filmde beni en çok etkileyen şey 2D ve 3D canlandırmayı çok iyi harmanlanmış olmaları. Buradan en azından pikseler ve vektörel çizim programları (Photoshop, Illustrator), 3D tasarım programları (3Ds max, Maya), kurgu ve efekt için After Effects kullandıklarını düşünebiliriz. Araştıralım. Siteye baktığımızda göreceğiz ki bu basit bir ekip değil. Profesyonel bir tasarım stüdyosunun işi. Karşımıza 50 kişilik bir ekip çıkıyor, ekibin blog sitesi ise ayrı: fatescrew.com. Anlayacağınız üzere bunlardan pek sır çıkmaz. En yaralı bilgileri daha mütevazı çalışan tasarımcıların bloglarında bulabilirsiniz. Stüdyo hedefiniz varsa fates.com iyi bir örnek olabilir. Sonra gelsin Disney, gitsin Nickelodeon, kıskansın Pixar…

Yukarıdaki görsel, tasarımcı ekibin sitesinde paylaştığı bir deneme sahnesi. Gördüğünüz üzere renklendirilmemiş. 3D kaba mekan tasarımı üzerine 2D çizimlerle bir sahne çalışması yapılmış. Bu tek kişini veya bir gurup öğrencini yapacağı bir iş değil. Profesyonel stüdyo işi.

b) Ekip Ölçekli Projeler

Hmm, çıtayı biraz indirsek iyi olacak galiba. Misal seslendirme için ünlü sanatçı kullanmayalım. 2D, 2.5D ve 3D’yi harmanlayacaz diye kasmayalım. Ekibimiz 6 kişiden oluşsun.  Bunları Fransa’da bir tasarım okulunda 3 sene eğitelim yeter. Ama her biri 3Ds Max temel olmak üzere Maya, ZBrush, After Effects programlarını zehir gibi öğrensin. Belli konularda görev paylaşımı yapsınlar. Biri karakter tasarımı, diğeri storyboard’ı yapsın, biri ses işini alsın, biri efekt, geri kalan da animasyonu halletsin. Ortaya aşağıdaki gibi bir animasyon çıksın. 3D kısa animasyon film, “Free Wheel”i 3D tasarım programları inceleme yazısında tanıtmıştım oradan izleyebilirsiniz, aşağıda ise ekibin nasıl çalıştığını göreceksiniz.

“Free Well” de gerçekten başarılı bir yapım. Klasik (cel animation) değil ama 3D temeli kaliteli bir çalışma. 3D animasyonun avantajı daha hızlı sonuca ulaşması ancak geleneksel animasyonun tadı da başkadır tabi. (Örnek: Miyazaki filmleri)

c) Bireysel Ölçekli Projeler

Geleneksel türde yani kare kare (frame by frame) çizgi film için de başarılı bir örneğim var. Bu size cesaret verecektir çünkü tek kişinin marifeti.

Bu sıcacık animasyon üç örneğimiz içinde en çok izlenen. Yani izleyiciye en çok ulaşan. Tasarımcı Simon, Flash öğreneme amacıyla yaptığı basit animasyon öyle sevilir ki o sene İngiltere’de internet üzerinden en çok izlenen video olur. Bu çalışmayı Simon tek başına sadece Flash Pro ve Tablet kullanarak 2 haftada tamamlıyor, seslendirmeleri de kendi yapıyor ve bu da bir haftasını alıyor.

Teknik açıdan değerlendirirsek 3D yok, seslendirme sanatçısı yok, renklendirme sanatçısı yok, sahne geçişleri yok, ama hepsinden daha komik ve daha çok insana hitap ediyor. Benim ilk animasyonum İhtiyar Koç‘u da bu modele öykünerek yapmıştım. Size de tavsiyen bu türden başlamanız olacaktır.

Evet, bu yazıda büyük, orta ve küçük ölçekte üç animasyonun analizi sundum. Bu örnekleri bir düşünün, 2D ve 3D tasarım programları hakkındaki araştırma yazılarımı inceleyin. Sıradaki yazımız ise ev tipi bir animasyon stüdyosunda neler olması gerekir.

Ödeviniz: Adamlar nasıl yapmış (How to make …?) videolarını araştırmak olsun, aşağıdaki yorum kısmında kendi görüş ve önerileriniz ile paylaşırsanız sevinirim. Diğer animasyon yazılarının ayrıntılı listesi.

Ek: Diğer Adamlar Nasıl Yapmış incelemelerimi okumak için tıklayın.

Görüşmek üzere.

Other Articles / Diğer Yazılar
  • Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
    Müslüm Gürses Animasyon - Koff Animasyon Bunu Nasıl Yapmış?
  • Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
    Sektöre Giriş: Storyboard Artist'in İşteki İlk Günleri
  • En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
    En İyi Oyun Motorları, Oyun Geliştirme ve Oyun Animasyonu Yazılımları 2020
  • UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
    UK 2020: London Liverpool Girişim Maceram
  • Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
    Neden Bizden Disney Çıkmaz? Türkiye'de Animasyon Üretimini Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?
  • En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları
    En iyi Storyboard ve Sinematografi Eğitim Kaynakları

Etiketler: 2B animasyon, 3B modelleme, yapım aşamaları

Yorumlar

  1. Serdar A

    2014-09-15 ile 19:24

    Umarım animasyon kategorisindeki diğer yazılara da göz gezdrimişsinizdir. Linki burda: https://serdara.com/category/animasyon/

    Cevapla
  2. Murat Durak

    2014-09-25 ile 15:31

    Güzel makale bir solukta okudum emeğine sağlık bloğunda çok şık ve sade başarılar dilerim…

    Cevapla
  3. bayram

    2014-10-29 ile 00:28

    Kaderimiz ayni galiba, bende elk-elkn muhendisiyim ve animasyona merak sardim, tabi baslangic asamasinda yani yeni basladim, iyi calismalar

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günün En Çok Bakılanları

  • Oto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve YapılışıOto-Stereogram (Şaşı Bak Şaşır) Çeşitleri ve Yapılışı (0)
  • En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım ProgramlarıEn İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları (0)
  • En İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon ProgramlarıEn İyi Manga, Anime ve 2D Animasyon Programları (1)
  • Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir?Tipografiye Giriş: Tipografi Font Typeface Nedir? (0)
  • Türkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa NotlarTürkiye Animasyon Tarihinden Kısa Kısa Notlar (0)
  • Türkiye'deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi Veren Okullar Üzerine Pedagojik Bir İrdelemeTürkiye’deki Canlandırma / Animasyon Eğitimi… (0)
  • Animasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin AnimatörleriAnimasyon Endüstrisi: Dünyanın En Zengin Animatörleri (0)
  • IELTS Hazırlık: İngilizce Sınav TavsiyeleriIELTS Hazırlık: İngilizce Sınav Tavsiyeleri (0)

Seçme Yazılar

Reilly Metodu

Frank Reilly Metodu: Bir Anatomi Çizim Tekniği

Çizim işinde ilerledikçe bu konuda ne kadar eksiğim olduğunu görüp depresyona giriyorum. Sanatçılar için hazırlanan anatomi kitaplarını incelediniz mi? İnternette dolaşan birçok çizim kitabını inceledim. Bu kitapların amacı size insan bedenin kavratmak ve kafanızdan, yani modele bakmadan, imgesel olarak figür çizdirebilmektir. Eğer yeterli zaman varsa eline kağıt ve kalemi olan herkes insana benzer bir eskiz […]

Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; a Yükümüz ağır, mesafe uzun, yolumuz taşlı; ama birilerinin keyfi hiç bozulmuyor. #deprem #yük #yol
Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı y Sanat dünyasını kasıp kavuran, haram datalı yapay zekaya karşı düzenlenen #NoAI protestolarına bir destek de bizden. 

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence, Episode 2: The Protests

1. So why are artists bothered? You see a striking comparison showing how the appearance differs when artist names are typed into the AI commands.
2. This means that without drawings by human artists, AI cannot produce any stylized output.
3. There are public databases like LAION-5B. Works by popular artists like @Loisvb have been added to this database without their permission. All AIs in the market started to produce works in the style of artists by taking advantage of this data. This is copyright infringement. 
https://laion-aesthetic.datasette.io/laion-aesthetic-6pls/images 
https://twitter.com/megraeart/status/1598806459004985363
4. So what do artists want? The artists rightly want their drawings removed from this database. The number of applications that use this data, such as Midjourney and DALL-E, are increasing.
5. What will they do? The Concept Art Association, led by Karla Ortiz, is preparing for an action. @kortizart @conceptartassociation
6. Their requests are at this link: https://www.gofundme.com/f/protecting-artists-from-ai-technologies
7. I consider these demands justified. It is ethically wrong for them to feed AI with haram data and make money from it. Laws are lagging here too. I hope necessary adjustments are made.
8. Because AI has entered our lives and will not leave. AI can be a useful tool even with just your own images and public domain content. I created the images in this series with ethical AI and old photo editing techniques to try if another way is possible.
9. “ART = IDEA” -Steve Huston There has to be another way. Because art is an idea. The story is king and the stories emerge from life.

 #yapayzeka #yahşizeka #yzroman #fotoroman #fotobashing #stablediffusion #AI #aiart #humanartist #lensa #midjourney #dalle2 #stablediffusion #artistrights
Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fus Ünlü öykücü dostum Füsun Çetinel’in (@fusun.yaziyor) de dediği gibi “At a timeless zone, the story should start.” O zaman haydi buyurun. Hikayemiz 2009'da başlıyor. 
Hikayede bahsi geçen makale: https://serdara.com/go-oyunu-ve-kaos-teorisi/

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 1: The Go Defeat
1. Years ago, I wrote a passionate article on artificial intelligence (Bibliothec:2009).
2. The artificial intelligence that beat humans at chess had not yet beat humans at Go. In the article, I compared the subject with the popular chaos theory of that period and tried to explain why it could not be defeated.
3. Ten years later, the AI named "Alpha GO" defeated humans in Go as well in 2016.
4. But I took my part. From now on, I would not challenge AIs anymore, I would mind my own business.
5. When I couldn't find what I was looking for in engineering and philosophy, then I chose the digital art career path.
6. A news would wake me up from my peaceful sleep in my comfort zone called “concept art” and “storyboard”. A bloody AI-generated painting would return with an award from a competition in a fair.
7. Prompts are text commands for AI. Below are the pictures received from AI in response to these commands. Until last year, AI who made pictures like children with these commands…
8. By what time had he developed enough to win a competition in a few months? Beautifully drawn by a toast machine.
9. Will they take our jobs?

We will see.

 #ai #aiart #stablediffusion #photobashing #fotomanupulation #fotoroman #yapayzeka #photoshop #yzroman #yahşizeka #go
Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa o Tam olarak yapay da değil vahşi de değil olsa olsa yahşi olan bu zekalar hakkında benim de diyeceklerim var. Bir kaç bölümde anlatmayı planlıyorum. Evet tüm görseller yapay zeka, fotoşop, Wacom ve sanatçı işbirliği ile üretildi.

English translation of the pages for my international friends:
Title: Bewitching Intelligence Episode 0
1. Hello, this isn't me, this is my AI-trained Surrogate (2009). (Cool SciFi Movie: https://www.imdb.com/title/tt0986263/)
2. A great revolution has taken place in the art world.
3. There is total chaos and uncertainty right now.
4. But art history has witnessed many such turning points. *discovery of perspective 15th century.
5. With the invention of the camera, portrait painters were negatively affected. *the first photograph, 1826
6. Digital drawing tablets had forced artists in the industry to break away from paper.
7. And the internet… With an endless number of visual references, artists are now able to educate themselves without going through costly jobs such as visiting museums, working with live models, going to distant schools. Because they had an endless mine of knowledge in front of them.
8. There was another one feeding on this mine of knowledge while we slept. Artificial Intelligence! (AI) It climbed from the bottom of the mass data mines and came to the surface.
9. Now, here in these few series, I want to talk about them with you… To be continued…

 #AI #aiart #comics #çizgiroman #fotoroman #yapayzeka #YZroman #yahşizeka #stablediffusion #photoshop #wacom
Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan Bu haftasonu hiç olmayan bir sokakta hiç olmayan bir ceket ve şapka ile bilinmezliğe yürüdüm. #stablediffusion
Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Dedicated to Nobel Chemistry 2002 winner, John B. Fenn and his outstanding article “Electrospray Wings for Molecular Elephants” / Atomik Tontik Nerd Fil Konsepti for Doctor of Plasma @akil_kadin ❤️ #characterdesign #nobelprize #chemistry #plasma #electron #elephant
Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmı Animatik kısaca storyboard’ın canlandırılmış halidir. Storyboard, TRT tabiriyle resimli senaryo, benim tabirimle hikaye panosu, senaryo ile animasyon arasındaki bağlatıyı sağlar. Bu aşamada sanatçı, kamera açıları, araç gereç devamlılığı, karakter pozları ve sahne kompozisyonu gibi detayları belirler.  Animatikte sesler eklenir ve sahnenin süresi belirlenir. Artık animasyon aşamasına geçebilirsiniz. 
@isfstudios 
@rafadantayfa
#animation
#storyboard
#animatic
I am digging the ancient roots of Turkish #animati I am digging the ancient roots of Turkish #animation. Visually much better than my expectations. #karagoz #hacivat #hacivatkaragöz
It seems that last year was full of tea love ❤️☕️ My #art vs #artist banner by @artstationhq #artvsartist2021
Load More... Follow on Instagram

Ozgur Serdar Altunoglu © 2023

  • Türkçe